Një variant COVID-19 i njohur si JN.1 është renditur si një “variant i veçantë me interes” nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH ).

Nënvarianti i omicron ishte klasifikuar si, BA.2.86 shkaktoi shqetësim tek disa shkencëtarë në fillim të këtij viti për shkak të numrit të lartë të mutacioneve.

Nuk ka asnjë provë që JN.1 shkakton ndonjë sëmundje më të rëndë dhe testet ekzistuese, vaksinat dhe trajtimet ende pritet të funksionojnë, thonë ekspertët.

“Ne e dimë se virusi COVID-19 vazhdon të ndryshojë. Dhe edhe në javët e fundit ka ndryshuar sërish,” tha Dr. Mandy Cohen, drejtoresha e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) për ABC News.

“Lajmi i mirë është se, ai ndryshim i ri ndaj virusit…një, ne ende mund ta marrim atë me testet tona. Së dyti, trajtimet tona janë ende efektive kundër këtij ndryshimi. Dhe më e rëndësishmja, vaksina e përditësuar e COVID-19 që mund të merrni tani është ende një mbulim i mirë për ato ndryshime, nee kemi parë këtë në laborator, shtoi Cohen.

Variantet janë renditur në tre kategori të veçanta nga OBSH: variantet e shqetësimit, që është niveli më i lartë; variante me interes; dhe variantet nën monitorim.

JN.1 tani i bashkohet nënvarianteve të tjera të Omicron si XBB.1.5, XBB.1.16, EG.5 dhe BA.2.86 në listën e varianteve me interes.

Varianti JN.1 aktualisht vlerësohet të përbëjë 21% të rasteve të reja në SHBA, sipas CDC. Verilindja është zona me përqindjen më të lartë të varianteve të infeksioneve, ku ajo përbën rreth 32% të rasteve të reja me COVID-19.

Rreziku i shëndetit publik i variantit JN.1 është i ulët, sipas OBSH. Megjithatë, vendet që janë aktualisht në mes të dimrit, si SHBA, mund të shohin një rritje të infeksioneve të frymëmarrjes, tha agjencia.

“Ndërsa vëzhgojmë rritjen e variantit JN.1, është e rëndësishme të theksohet se megjithëse mund të përhapet më gjerësisht, aktualisht nuk ka asnjë provë domethënëse që sugjeron se është më i rëndë,” tha John Brownstein, Ph.D., zyrtari kryesor i inovacionit në spitalin e Fëmijëve në Boston dhe një kontribues mjekësor i ABC News.

Ekspertët bëjnë thirrje për kujdes pasi familja dhe miqtë pritet të mblidhen për festat e fundvitit, të cilat shpesh pasohen me rritje të sëmundjeve të frymëmarrjes.

“Ne duhet të vazhdojmë të praktikojmë masat e sigurisë për të reduktuar transmetimin, veçanërisht pasi rritja e këtij varianti ka të ngjarë të përshpejtohet nga udhëtimet dhe mbledhjet e ardhshme për pushime”,” tha Brownstein.

“E di që të gjithë janë lodhur nga COVID-19, por ai është ende këtu me ne. Ai ende po ndryshon, dhe ne ende duhet të qëndrojmë përpara saj,” ka thënë Cohen.