Nëse një ushqim i mrekullueshëm do t’i jepte të gjithëve burimin e rinisë , ai do të ishte i shitur kudo. Edhe pse për fat të keq nuk ka perime, fruta apo mish specifik që na bëjnë të dukemi dhjetë vjet më të rinj, dieta jonë ndikon në mirëqenien dhe shëndetin e përgjithshëm të trupit tonë dhe po të lëkurës sonë. Në përgjithësi, është e nevojshme të konsumojmë ushqime që na sigurojnë yndyrna të shëndetshme, burime të dobëta proteinash dhe tonelata antioksidantë, sepse e gjithë kjo na ngop nga brenda. Por, nëse do të kishte një ushqim që i kalonte gjithë të tjerët, ai do të ishte peshku i yndyrshëm.
Peshku i yndyrshëm është një burim tepër i dobët i proteinave i pasur me lëndë ushqyese. Më konkretisht, ato janë plot me acide yndyrore omega-3 që na mbrojnë nga inflamacioni dhe stresi oksidativ, i cili mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe sëmundje të tjera.
Si e ndihmon kjo lëkurën tonë? Disa studime kanë lidhur acidet yndyrore omega-3 me krijimin e një pengese më të fortë të lëkurës që na mbron nga kërcënimet e brendshme dhe të jashtme. Me fjalë të tjera: më pak ënjtje dhe fryrje, më pak puçrra, vija dhe rrudha. Peshqit e yndyrshëm gjithashtu kanë nivele të larta të proteinave me llojin e duhur të yndyrave të shëndetshme. Kjo inkurajon trupin tonë të prodhojë elastinë dhe kolagjen, të cilat ne i humbasim me çdo rrotullim rreth diellit. Përveç kësaj, për shkak se disa peshq me vaj janë të pasur me selen, antioksidanti që parandalon dëmtimin e lëkurës nga rrezatimi ultravjollcë, ai gjithashtu siguron një shtresë mbrojtjeje nga ditët e nxehta dhe me diell të verës.
Ka shumë delikatesë të peshkut të yndyrshëm për të zgjedhur, të tilla si:
Peshk ton
Harengë
midhjet
Peshku
Sardelet
Trofta
Salmon
Ndërsa këta janë shembuj të shkëlqyer të ushqimeve me veti kundër plakjes, salmoni mund të jetë superior. Ka një antioksidant specifik të quajtur astaksantinë që krijon ngjyrën rozë të lëkurës së saj. Kur u studiuan, ata njerëz që vuanin nga lëkura e dëmtuar nga dielli panë përmirësim kur konsumuan astaksantinë dhe kolagjen. Lëkura e tyre tregoi një ndryshim në hidratim dhe elasticitet gjatë një periudhe prej 12 javësh, kështu që shtimi i salmonit në dietën tuaj javore është ndoshta i nevojshëm.