Mbetjet ushqimore janë një problem i madh në shoqërinë tonë dhe kjo ndodh kryesisht sepse njerëzit e hedhin ushqimin sepse nuk e kanë ruajtur siç duhet ose sepse i ndjekin datat e skadimit në mënyrë rigoroze. Është e rëndësishme të dini se ndërsa datat e skadimit janë të rëndësishme, shumica e ushqimeve mund të ruhen dhe të mbahen të freskëta për shumë më gjatë. Kjo, sigurisht, nëse ndjekim disa teknika dhe këshilla të thjeshta.
Varni bananet për të ngadalësuar pjekjen e tyre!
Të gjithë mund të bien dakord që bananet kafe janë lloji më i keq i bananeve me të cilat mund të përfundoni. Kjo është arsyeja pse një truk i zgjuar do të ishte të siguronit një varëse rrobash ose thjesht të varni bananet nga një sirtar duke përdorur një qese plastike, larg frutave të tjera. Në këtë mënyrë ata nuk marrin shumë oksigjen, duke qëndruar të freskëta për më gjatë pa u nxirë shumë shpejt.
Shtrydhni lëng limoni mbi bananet e prera dhe ato nuk do të marrin ngjyrë për disa orë.
Përgatitja e vakteve tuaja paraprakisht mund të jetë efektive, por gjithashtu mund të dëmtojë cilësinë e ushqimit tuaj. Bananet e prera në feta marrin ngjyrë kafe vetëm disa minuta pasi i keni prerë, kështu që spërkatja me pak lëng limoni është një ide e mirë për t’i bërë që të mbajnë ngjyrën e tyre për më shumë kohë. Për shkak se limoni mund të jetë shumë i fuqishëm, ju mund ta holloni me pak ujë dhe ta derdhni sipër bananeve tuaja.
Mbani biskotat tuaja të freskëta duke i ruajtur me një fetë bukë!
Hapi i parë pas pjekjes së biskotave është zakonisht ruajtja e tyre në një enë. Pavarësisht se sa hermetik mund të jetë tasi, biskotat tuaja do të bëhen gjithnjë e më të forta me kalimin e ditëve.
Një truk i zgjuar do të ishte të vendosni një fetë bukë në të njëjtën enë dhe biskotat tuaja do të thithin lagështinë nga buka. Në këtë mënyrë do të kenë akoma atë ndjesi të freskët nga furra.
Pak uthull mbi djathë do të shmangë mykun!
Shumica e njerëzve e ruajnë djathin ose brenda enëve ose e mbështjellin me letë plastike. Duhet të dini që plastika është e dëmshme sepse tërheq lagështirën nga djathi dhe shkakton myk/
Do të ishte më efektive të shtoni disa pika uthull në djathë për të parandaluar rritjen e mykut. Kini kujdes të mos përdorni shumë uthull, pasi mund të prishë shijen e djathit. Por, edhe nëse përdorni uthull, sigurohuni që të izoloni fort enën ku ndodhet djathi tuaj dhe ta ruani në frigorifer.
Fërkojini kungujt e dimrit me pak vaj dhe ruajini!
Pasi të keni larë plotësisht kungujt tuaj, thajini me një peshqir. Çfarëdo lagështie që qëndron në kungull mund të shkaktojë në myk. Pasi të keni përfunduar, mund të shtoni pak vaj në një leckë dhe ta fërkoni butësisht në kunguj. Rezultati përfundimtar duhet të jetë një kungull që është me shkëlqim, por jo shumë i yndyrshëm dhe i trashë.
Vendosni asparagët në një gotë me ujë!
Ashtu si shumica e perimeve të freskëta, asparagu nuk ka shumë jetëgjatësi në frigorifer, pasi lëngjet e tyre mund të thahen shumë. Zgjidhja e këtij problemi është mbajtja e tyre, në një gotë me ujë jashtë frigoriferit për disa ditë. Jo vetëm që do të qëndrojnë të freskëta, por gjithashtu do të fillojnë të rriten, duke ju dhënë edhe më shumë prodhime për të gatuar dhe shijuar.
Fërkoni skajet e djathit me pak gjalpë që të mos thahet!
Djathi thahet shumë shpejt në frigorifer nëse nuk ruhet siç duhet, me çarje të mëdha dhe skajet e thara që janë plotësisht të dukshme. Duke shtuar pak gjalpë në skajet e copës së djathit, ju i jepni lagështinë e nevojshme për të qëndruar i hidratuar dhe jo të thahet. Edhe nëse thahet, përsëri mund ta rregulloni duke fërkuar gjalpë në të gjitha pjesët ku e keni prerë.
Ruani xhinxherin në frigorifer!
Xhinxheri është një përbërës që mund të mos kemi nevojë të përdorim në baza ditore ose në sasi të mëdha. Kjo është arsyeja pse ngrirja e saj do të na lejojë ta mbajmë të freskët për 2 deri në 9 muaj, duke ruajtur cilësinë në një nivel të kënaqshëm. Ju gjithashtu mund ta grini paraprakisht në mënyrë që të të merrni një lugë kur ju duhet, duke ju kursyer kohë sidomos në ato ditë të ngarkuara kur duhet të përgatisni diçka shpejt.