Një studim, i botuar në revistën BMC Public Health, zbuloi se ata që pinin kafe kishin një rrezik të reduktuar 21% të sëmundjeve të mëlçisë dhe një rrezik 49% më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë.

Përfitimet shëndetësore dukej se ndryshonin në një nivel të qëndrueshëm të konsumit rreth katër filxhanë kafeje në ditë dhe ishin më të theksuara tek njerëzit që pinin kafe të bluar sesa tek ata që pinin kafe të çastit.

Ky studim i shton provave në rritje se kafeja duket se përfiton shëndetin e mëlçisë.

Studiuesit janë ende duke mësuar se si kafeja mund të luftojë sëmundjet e mëlçisë, por ata dyshojnë se kjo është për shkak se pija popullore ka veti anti-inflamatore ose anti-fibrotike.

Kafeja lidhet me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të mëlçisë

Studiuesit vlerësuan të dhënat shëndetësore të 495,585 njerëzve të studiuar për një mesatare prej 10 vjetësh.

Nga grupi, 78% konsumuan kafe të bluar me kafeinë, kafe të çastit ose kafe pa kafeinë, dhe 22% nuk ​​konsumuan kafe.

Konsumatorët e kafesë në studim kishin 21% më pak rrezik për sëmundje kronike të mëlçisë dhe 20% rrezik më të ulët të sëmundjes së mëlçisë yndyrore.

Pjesëmarrësit e studimit që pinin kafe gjithashtu kishin 49% të reduktuar rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kronike të mëlçisë.

Studiuesit thonë se kafeja mund të përdoret potencialisht si një mënyrë e përballueshme dhe e arritshme për të ndihmuar në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve të mëlçisë.

Ky studim shton numrin në rritje të provave që kafeja i bën dobi mëlçisë, sipas Dr. Albert Do, një hepatolog i mjekësisë Yale dhe profesor i asociuar në Universitetin e Yale.

“Ka studime të mëparshme që sugjerojnë një rrezik më të ulët të cirrozës së mëlçisë, përmirësime në sëmundjen e mëlçisë yndyrore, shkallë më të ulët të shtrimit në spital dhe vdekshmëri nga cirroza, dëshmi të lidhura me përdorimin e kafesë,” tha Albert Do.

Së fundi, shumë studime kanë treguar se konsumimi i kafesë lidhet me nivele më të ulëta të enzimave të mëlçisë.