Pyesni veten se çfarë i mungon dietës suaj për ta bërë atë edhe më të shëndetshme? Po kërkoni pak aromë në jetën tuaj? Ndoshta ajo që më në fund i mungon menysë suaj ushqimore ditore është speci i kuq .
Ashtu si shumica e ushqimeve shumëngjyrëshe, speci i kuq është një burim i mirë i lëndëve ushqyese. Në veçanti, është veçanërisht i pasur me vitaminë C , A, K dhe B6. “Një spec i freskët kajen ka 72% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës C dhe 50% të vitaminës A”, thotë dietologia Alexis Supan. Vitamina A është jashtëzakonisht e rëndësishme për faktorët shëndetësorë si shikimi, riprodhimi, shëndeti i sistemit imunitar, funksionimi i duhur i zemrës, mushkërive, veshkave dhe organeve të tjera.
Megjithatë, përfitimet shëndetësore të Cayenne shkojnë përtej përmbajtjes së vitaminës. Shumë vijnë nga kapsaicina , përbërësi natyral që u jep të gjithë specave shijen e tyre pikante.
Lexoni më poshtë 4 përfitimet e rëndësishme që speci kajen do t’i ofrojë shëndetit tuaj:
- Është i pasur me antioksidantë
Cayenne është një burim fantastik i antioksidantëve dhe komponimeve të tjera bimore që mbrojnë qelizat dhe promovojnë shëndetin. Antioksidantët, së bashku me komponimet si flavonoidet dhe karotenoidet, mbrojnë qelizat nga substancat e dëmshme në mjedis ndërsa luftojnë proceset që shkaktojnë plakjen e qelizave. Një dietë e pasur me antioksidantë mund të mbrojë kundër sëmundjeve të rënda, si sëmundjet e zemrës dhe disa lloje kanceri. Në një studim që shqyrtoi nivelet e antioksidantëve në 20 speca djegës të ndryshëm, kajani u zbulua se ishte burimi më i pasur.
- Mbron zemrën
Speci i kuq mund të mbrojë shëndetin e zemrës në disa mënyra. Për shembull, ka prova që kapsaicina mbron trupin nga inflamacioni, i cili shkakton një sërë sëmundjesh, si sëmundjet e zemrës. “Mund t’i mbajë enët e gjakut të shëndetshme dhe të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut”, thekson dietologia Supan. Një gjetje interesante shkencore ishte se njerëzit që shtonin piper të kuq në ushqimin e tyre prireshin të shtonin më pak kripë, duke i mbrojtur ata nga rreziqet e mundshme shëndetësore të konsumit të tepërt të kripës.
- Përmirëson tretjen
Shumë njerëz i kanë lidhur ushqimet pikante me urthin dhe stomakun e mërzitur. Për shumë njerëz, megjithatë, speci kajen mund të funksionojë në të kundërt. “Është vërtet i mirë për tretjen”, shpjegon Supan. “Rrit lëngjet e stomakut dhe prodhimin e enzimave në stomak, duke ndihmuar në shpërbërjen e ushqimit”.
Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se ushqimet pikante mund të nxisin bakteret e mira të zorrëve. Mikrobioma luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e sistemit imunitar dhe kapsaicina mund të ndihmojë në promovimin e një mikrobiome të shëndetshme.
- Lehtëson dhimbjet
Disa prova sugjerojnë se specat djegës djegës janë të dobishëm për trajtimin e dhimbjeve të kokës. “Kur ndiheni të stresuar, ushqimet pikante mund të ndihmojnë në dekongjestion dhe lehtësimin e dhimbjeve të kokës”, thotë dietologia amerikane. Në fund të fundit, kapsaicina përdoret gjithashtu si një përbërës në kremrat analgjezik për përdorim aktual.
Avantazhi i kësaj erëze ndaj të tjerave është se kombinohet me çdo lloj kuzhine. Shtoni atë në vaktet tuaja dhe eksperimentoni derisa të gjeni ekuilibrin që ju pëlqen më shumë.