Shifrat e reja nga zyra e statistikave të BE renditin austriakët si më “të kënaqur me jetën e tyre ” në Evropë në bllokun prej 27-anëtarësh. Polonia, Finlanda dhe Rumania janë gjithashtu në pozita të larta.

Në veçanti, Austria shënoi gjithsej 7.9 nga 10 në publikimin vjetor të Eurostat për “treguesit e cilësisë së jetës”, i cili bazohet në anketat e kryera në të gjitha vendet anëtare. Në anën, Gjermania është zyrtarisht e dyta nga fundi i renditjes, e tejkaluar vetëm nga Bullgaria. E treta nga fundi është Greqia me një rezultat pak më të lartë se Gjermania. Konkretisht, Greqia ra nga 7.1 në 6.7 ndërsa Qiproja u rrit në 7.2 nga 7.1.

Në fakt, Bullgaria ishte i vetmi vend nga 27 të anketuar që shënoi nën gjashtë nga dhjetë në përgjithësi për kënaqësinë e përgjithshme të jetës në vitin 2022. Çdo vit Eurostat, agjencia zyrtare e statistikave e bllokut, mat sa të lumtur deklaron një kampion i popullsisë në çdo shtet anëtar jetën e tyre.

Kjo shkallë varion nga zero (pakënaqësia absolute) në dhjetë, që do të thotë se gjërat nuk mund të ishin më mirë. Ai gjithashtu heton se sa optimistë janë të anketuarit për të ardhmen, ose, sipas rastit, sa pesimistë. Ndërsa dikush mund të supozojë se sa më i pasur të jetë vendi, aq më të lumtur janë njerëzit, kjo nuk duket të jetë rasti në të gjithë bordin.

Rënia e Gjermanisë

Ndërsa Gjermania ka një nga ekonomitë më të forta mes 27 vendeve të BE, shifrat e lumturisë janë mbresëlënëse. Në vitin 2021, ai arriti një vlerësim prej 7.1. Shifrat e fundit tregojnë se ka rënë në 6.5. Ndërsa statistikat e thjeshta nuk mund të shpjegojnë pse njerëzit janë shumë më pak të lumtur se vitin e kaluar, ato tregojnë një errësim në rritje të humorit kolektiv gjerman.

Një tjetër organizatë gjermane, Instituti Rheingold me bazë në Këln, përdor sondazhe të kombinuara me intervista. Në një studim të publikuar javën e kaluar, ata zbuluan se njerëzit “të mbingarkuar nga ankthi” përbënin 20% dhe 9% të tjerë u përshkruan si “apatikë dhe të përmbajtur”.

Çfarë i bën të lumtur kombet më të lumtura

Kjo nuk është hera e parë që Austria kryeson tabelën. Ata i dhanë niveleve të tyre të lumturisë një notë mesatare prej 8. Austria është një vend i pasur, kështu që kjo mund të mos jetë surprizë.

Në Rumani dhe Poloni, megjithatë, dy kombe mjaft më të varfëra, kënaqësia nga jeta është në skajin më të lartë të shkallës, duke sugjeruar se më shumë para nuk barazohet domosdoshmërisht me më shumë lumturi. Në vend të kësaj, duket se faktorë të tillë si mosha, niveli arsimor, familja dhe statusi financiar mund të jenë më tregues të kënaqësisë së përgjithshme në krahasim me pasurinë.

Pavarësisht nga betejat e shumë-raportuara të Millennials dhe Gen Z, shumica e Shteteve Anëtare treguan se 16-29-vjeçarët treguan kënaqësi më të lartë nga jeta krahasuar me moshën mbi 65-vjeçare. Modeli i kundërt u vu re vetëm në Danimarkë, Suedi, Irlandë, Holandë, Luksemburg dhe Finlandë. Siguria financiare shfaqet në një farë mase në të dhëna, ndoshta jo në mënyrën që do të prisnit.

Kënaqësia me jetën duket të jetë mjaft e varur nga niveli i arsimimit të individit, i cili, në një farë mase, pasqyron nivelet e të ardhurave. Në të gjitha Shtetet Anëtare, kënaqësia nga jeta u rrit paralelisht me nivelin e arsimimit. Rritjen më të madhe e kishte Sllovakia, me një diferencë prej rreth 1.6 pikësh mes personave me arsim të lartë dhe atyre me arsim fillor (më pak se të mesëm).

Vendi i banimit gjithashtu ka rëndësi, megjithëse këto gjetje janë shumë më të ndara. Në Maltë, Austri, Finlandë, Holandë, Belgjikë, Irlandë, Suedi, Danimarkë dhe Luksemburg, banorët ruralë raportuan se ishin pak më të lumtur, me 0.2 pikë ose më shumë.