Fermerët polakë bllokuan një autostradë të madhe për në Gjermani të hënën, duke vazhduar protestën e tyre kundër rregulloreve të BE-së dhe importeve të “pakontrolluara” të grurit ukrainas.

Fermerët filluan bllokadën e tyre të dielën, duke parkuar traktorët e tyre në autostradën A2 pranë Slubice në Poloninë perëndimore, afër kufirit me Gjermaninë.

“Ne fermerët nga Polonia jemi këtu sepse nuk po e pranojmë më rregulloren e Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së”, tha një fermer.

“Ne gjithashtu nuk pranojmë importin e pakontrolluar të grurit nga jashtë BE-së”.

Fermerët në të gjithë Evropën kanë protestuar për javë të tëra për ato që ata thonë se janë rregulla mjedisore tepër kufizuese, konkurrencë nga importet e lira nga jashtë Bashkimit Evropian dhe të ardhura të ulëta.

Demonstratat në Poloni i janë përgjigjur veçanërisht hyrjeve të drithit të lirë në Poloni nga Ukraina, ku eksportet përmes Detit të Zi janë ndërprerë nga lufta me Rusinë.

“Fermerët në Poloni i kanë magazinat plot dhe nuk mund të heqin qafe mallrat e tyre për shkak të importeve me çmime më të ulëta”, tha Janicki.

“Nëse nuk mund të shesim grurë, nuk mund të fitojmë para, nuk mund të vazhdojmë prodhimin”.

Protestuesit thanë gjithashtu se ata synonin të ashtuquajturën Marrëveshje të Gjelbër të BE-së për të reduktuar emetimet e gazeve serrë, një përpjekje që ata thonë se ka vënë një barrë të padrejtë për fermerët.

“Ne qëndrojmë në solidaritet jo vetëm me protestuesit nga Polonia, por edhe me protestuesit nga Gjermania, Franca, Spanja dhe çdo vend tjetër ku zhvillohen protestat,” tha organizatori Dariusz Wrobel.

Protesta në kufirin gjerman, e cila filloi të dielën, ishte caktuar të përfundonte pas 24 orësh në të njëjtën kohë të hënën.

Fermerët fillimisht planifikuan një bllokadë 25-ditore, por e reduktuan atë pas bisedimeve me përfaqësuesit vendas dhe bizneset.