Mijëra fermerë të zemëruar zbritën në kryeqytetin polak të mërkurën për të protestuar ndaj rregullave mjedisore të BE-së dhe importeve të lira nga Ukraina dhe gjetkë jashtë bllokut.

Duke u rënë borive, duke hedhur bomba tymi dhe fishekzjarre dhe duke ndezur zjarre, fermerët u mblodhën jashtë zyrës së kryeministrit në Varshavë, ndërsa të tjerët përdorën traktorët e tyre për të bllokuar autostradat në mbarë vendin.

“Unë dua të prodhoj ushqim të shëndetshëm, por ne po importojmë produkte me cilësi më të ulët se tonat me të cilat nuk mund të konkurrojmë për sa i përket çmimit,” tha protestuesi Jan Kepa, i cili ka një fermë në Poloninë jugperëndimore.

“Ne kemi ende shpresë, por kemi protestuar për më shumë se një muaj dhe deri më tani nuk ka asnjë zgjidhje të kënaqshme për ne,” tha ai.

Fermerët polakë kanë bllokuar gjithashtu pikat kufitare me Ukrainën që nga muaji i kaluar për të protestuar ndaj asaj që ata thonë se është konkurrencë e padrejtë nga mallrat që hyjnë në tregun polak nga Ukraina. Ukraina, dikur e quajtur “shporta e bukës së Evropës”, e ka parë sektorin e saj të bujqësisë të gjymtuar nga pushtimi rus. Shumë nga rrugët e saj kryesore të eksportit përmes Detit të Zi janë bllokuar dhe toka bujqësore është bërë e papërdorshme nga lufta.

Në një përpjekje për të ndihmuar ekonomikisht Kievin, Bashkimi Evropian në vitin 2022 hoqi tarifat për mallrat ukrainase që kalojnë tranzit në bllokun 27-vendesh në rrugë.

Por problemet logjistike nënkuptojnë se një pjesë e madhe e eksporteve ukrainase të drithërave të destinuara për vendet joanëtare të BE-së janë grumbulluar në Poloni, duke nënvlerësuar prodhuesit vendas.