Fibrat ndahen në dy kategori, të tretshme dhe të patretshme. Më konkretisht, fibra e tretshme fermentohet nga bakteret e zorrës së trashë dhe përmirëson funksionin e zorrëve. Në të kundërt, fibra e patretshme thith ujin, rrit pjesën më të madhe të jashtëqitjes dhe e bën më të lehtë kalimin.

Për t’u konsideruar si një ushqim i pasur me fibra bimore (të larta në fibra) duhet të përmbajë të paktën 5 gramë për racion, ndërsa konsiderohet burim i mirë kur përmban nga 2.5 deri në 4.9 gramë për racion.

Pse na duhen fibrat?

Konsumimi i një sasie të mjaftueshme të fibrave është treguar se kontribuon, ndër të tjera, në:

  • Kontroll më i mirë i oreksit dhe peshës trupore (rrit ndjenjën e ngopjes)
  • Përmirësimi i funksionimit të sistemit tretës (p.sh. parandalimi dhe trajtimi i kapsllëkut dhe mbrojtja nga kanceri i zorrës së trashë)
  • Kontroll më i mirë i niveleve të glukozës dhe menaxhim më i mirë i diabetit mellitus
  • Përmirësimi i profilit të lipideve (ulja e niveleve të kolesterolit “të keq” LDL)
  • Reduktimi i rrezikut kardiovaskular

Kapsllëku dhe fibrat

Siç dihet, hapi më themelor në luftën kundër kapsllëkut është përmirësimi i zakoneve të të ngrënit. Një nga ndryshimet më të rëndësishme që duhet të ndodhë në dietë për të lehtësuar lëvizjet e zorrëve, është rritja e marrjes ditore të fibrave bimore.

Parandalimi dhe trajtimi i kapsllëkut është ndoshta efekti pozitiv më i dukshëm i konsumit adekuat të fibrave (25-35 gr në ditë) në trupin e njeriut. Vlen të theksohet se fibrat e tretshme duket se janë më efektive në “luftën” kundër kapsllëkut.

Ato gjithashtu shtojnë peshën e jashtëqitjes dhe i zbutin ato, duke lehtësuar kështu kalimin e tyre nëpër zorrë. Prandaj lehtësojnë defekimin dhe parandalojnë gjendje të tilla si kapsllëku, hemorroidet dhe divertikuliti.

Gjithashtu, gjatë fermentimit të fibrave në zorrën e trashë nga bakteret tona miqësore, ndër të tjera prodhohen acide yndyrore me zinxhir të shkurtër. Prodhimi i tyre parandalon rritjen e mikroorganizmave patogjenë në zorrë dhe më pas, në shumë raste, shfaqjen e diarresë.

Cilat ushqime janë të pasura me fibra?

Ushqimet që përmbajnë shumë fibra janë: avokado, bajame, kikirikë, fara luledielli, tërshërë, kumbulla, mjedra, dardha, mollë, luleshtrydhe, portokall, grejpfrut, ananasi, pjepri, rrush i thatë, thjerrëzat, fasulet, qiqra, bizele, patate (me lëkurë), makarona me grurë integrale, bukë gruri integral, oriz kaf dhe brokoli.