Paratë e fituara nga tregtarët londinez të drogës po shtrembërojnë ekonominë shqiptare dhe po bëjnë që çmimet e pronave në vendin ballkanik të shkojnë në një spirale, sipas një ekonomisti kryesor vendas. Kontabilisti i autorizuar Armand Mala tha për Daily Express se bumi i banesave në vend po shfrytëzohej nga kriminelët për shkak të mungesës së rregullores.

“Sektori i ndërtimit ka qenë një mënyrë e mirë për të investuar [për kriminelët] sepse] ju vërtetoni burimin e një sasie të vogël parash [kur] blini një pronë,” shpjegoi ai. “Pjesa tjetër mund të paguhet me para në dorë pa dhënë arsye se ku i ka marrë [individi].

“Pra, kjo ka qenë një zgjidhje e mirë për ata që investojnë para të fituara [në mënyrë legale] jashtë vendit. Tregu ndihmon edhe me pastrimin e parave sepse, pas një periudhe të caktuar, ata mund të rishesin pronën me një çmim më të lartë dhe të nxjerrin një fitim.”

Gjatë një udhëtimi raportues në Shqipëri, Daily Express pa sesi vendi ish-komunist po transformohet nga zhvillimet e reja. Vendpushimet e shumta po ndërtohen në të gjithë rivierën shqiptare dhe blloqe të reja vezulluese të kullave po i shtohen me shpejtësi horizontit qendror të Tiranës.

“Ne dëgjuam gjithashtu shumë histori nga vendasit se si të rinjtë që kishin udhëtuar në Londër për të punuar në fermat e kanabisit kishin investuar qindra mijëra nga paratë që fituan në prona”

Megjithatë, Mala tha se për shkak të mënyrave të shumta që paratë mund të lëvizin në internet këto ditë, ishte e vështirë të vlerësohej përmasa e saktë e rolit të këtyre parave që nxisin këtë bum. Ai beson se paratë e huaja janë një faktor siç dëshmohet nga shumë shtëpi boshe në ndërtesat e reja. Një aspekt që ndihet nga shqiptarët mesatarë është rritja e çmimeve të banesave. Vitin e kaluar, kostoja e pronave në Shqipëri u rrit në mënyrë të të jashtëzakonshme me 39%.

Çuditërisht në një vend ku paga mesatare është vetëm 300 £ në muaj, ëndrra për të pasur një shtëpi është e paarritshme për shumë njerëz. “Çmimet janë shumë të larta në krahasim me standardin tonë të jetesës,” vazhdoi Mala. “Të bësh një gjë të tillë është e pamundur ose të paktën shumë, shumë e vështirë për dikë që merr një rrogë”.

“Duke qenë se ekonomia jonë është e vogël, ne kemi qenë gjithmonë të prekur nga dërgesat e emigrantëve jashtë vendit,” shpjegoi ai. “Fillimisht ishin tregje si Greqia dhe Italia dhe më pas, vitet e fundit, harta është zgjeruar, veçanërisht me Britaninë e Madhe.

Mala tha se ai beson se rritja dramatike e emigrimit të paligjshëm në vitin 2022 nga shqiptarët në MB, kur 2% e popullsisë mashkullore bëri kalimin përmes Kanalit, ishte pjesërisht e nxitur nga mediat sociale. “U promovua në mediat sociale, njerëzit mendonin se shkuarja [në Britani] do të zgjidhte [çështjet e tyre]. Por tani kemi shumë raste të tjera ku njerëz u kthyen nga Mbretëria e Bashkuar të cilët e kuptuan se nuk ishte një vend mrekullish”, tha Mala.

Ky ishte një nga faktorët që e shtyu ekonomistin të besonte se migrimi nga Shqipëria do të binte në vitet e ardhshme. Ai tha: “Sidomos duke pasur parasysh emigracionin masiv në tre vitet e fundit, mendoj se po arrin kulmin. Kështu që ndoshta pas kësaj do të ndalet dhe në afat të gjatë, nuk do të ketë më një ndryshim kaq të madh. Kushdo që donte të largohej nga ne, tashmë është larguar.”