Menjëherë pasi mësoi se sëmundja nuk do t’i linte shpëtim, Silvana Ghiazza, një profesore në Universitetin e Barit, vendosi të mendonte për studentët e saj.

Para vdekjes së saj, ajo krijoi një fondacion në emër të saj për studentët më pak të pasur.

Çdo vit me paratë e trashëgimisë së tij do të financohen dy bursa, njëra për mjekët e specializuar në onkologji, tjetra për ata që paraqesin tezën e tyre në letërsi.

E lindur në vitin 1948 , Silvana Ghiazza filloi karrierën e saj të mësimdhënies në moshën 23-vjeçare, duke dhënë mësim në Gioia del Colle. Pasi zgjodhi karrierën universitare, ajo punoi për më shumë se 20 vjet në departamentin e Shkencave Arsimore, Psikologjisë, Komunikimit të Universitetit të Barit, duke lënë gjurmë të pashlyeshme me botimet e tij, veçanërisht te autorë si Giacomo Leopardi, Alessandro Manzoni dhe Umberto Sheba.

“Jam e lumtur që më kërkuan të marr pjesë në këtë dhuratë. Një dhuratë ishte njohja me Silvana Ghiazza, kolegia ime prej shumë vitesh, por dhurata më e madhe është ajo që donte të bënte për të ardhmen. Fondacioni i inauguruar sot është vazhda e një komete që filloi shumë vite më parë dhe meriton duartrokitjen tonë për perspektivën që jep për të ardhmen.”

Kështu u shpreh rektori i Universitetit të Barit, Stefano Bronzini, gjatë inaugurimit të fondacionit që do të financojë dy bursat. Fondacioni u përurua në Muzeun Qytetar të Barit.

“Dy vite më parë gjatë një vizite zbuluam këtë sëmundje”, tha bashkëshorti i profesores dhe presidenti i fondacionit, Raffaele Russi. “Kështu – shtoi ai – pyetëm veten se çfarë të bëjmë, duke qenë se nuk kemi trashëgimtarë. Vendosëm të ngremë këtë fondacion”- tha mes të tjerash.

Silvana Ghiazza, ndërroi jetë në gusht 2022.