Sot moti në Greqi ka qenë shumë i mirë duke te kujtuar verën, teksa temperatura “arriti” 28 gradë Celsius.

Në fakt, nuk ishin të paktë ata që zgjodhën të shkonin në plazh për të bërë banja dielli apo edhe për të provuar zhytjen e parë.

Ndërkohë që deri në fund të majit priten episode të reja të grumbullimit të pluhurit afrikan, siç deklaruar ekspertët e motit.

Lidhur me pushtimin e fundit të pluhurit afrikan, eksperti Andreas Kazantzidis tha për APE – MPE se “ka qenë një periudhë treditore ku vlerat e përqendrimit të pluhurit afrikan ishin dukshëm të larta, ndërsa dita më e keqe ishte e mërkura e kaluar. Fakti që në rajon vlera mesatare ditore e përqendrimit të grimcave PM10 ishte 65 µg/m³ është tregues.

“Kjo vlerë, siç shtoi ai, është mjaft domethënëse, po të kemi parasysh se Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se kufiri prej 50 μg/m³ nuk duhet të kalohet më shumë se 35 herë në vit”.

“Në thelb”, vazhdoi ai, “ishte një nga episodet e rëndësishme të përqendrimit të pluhurit afrikan, i cili gjithsesi nuk është ekstrem”, pasi, siç përsërit ai, “gjatë pranverës kemi një pushtim të pluhurit afrikan”.

“Përveç kësaj”, siç theksoi Kazantzidis, “sa më afër të jetë një zonë me Afrikën, aq më e vështirë është situata me pluhurin afrikan, pikërisht për këtë arsye ishulli i Kretës u përball me problemet më të mëdha, për shkak të vlera të larta të përqendrimit të pluhurit’.

Duke folur për përqendrimet e grimcave, ai tha se “karakteristika që kemi është se shumica e tyre nuk janë në tokë, por disa kilometra më lart, sepse udhëtojnë pak më lart në atmosferë, pasi vijnë nga larg”.

Duke cituar një imazh satelitor, ai tha se “ne shohim shtresën e pluhurit, por kjo nuk do të thotë se është edhe në tokë, pasi vetëm një përqindje e arrin, të cilën gjithsesi ne e shohim dhe e kuptojmë në dukshmëri”.

“Ky është një fenomen”, nënvizoi ai, “që i kalon kufijtë e një shteti, duke ndikuar dukshëm në shëndetin e njerëzve”.

Gjithashtu, Andreas Kazantzidis tha për APE-MPE se “grimcat e pezulluara kanë një karakteristikë më shumë, domethënë ato ndikojnë shumë edhe në mjegullën” duke shtuar se: “Konkretisht, çfarëdo të ndodhë me retë, kjo varet nga sa grimca janë në atmosferë. Siç e dimë retë nuk kanë ujë të pastër, por kripëra, të cilat në fakt janë grimca pezull të tretura. Nëse nuk do të kishte grimca të varura, nuk do të kishte re në atmosferë, përveç atyre që janë shumë të larta, pra ku fluturojnë aeroplanët dhe që janë të holla.

Prandaj është shumë e rëndësishme, sa grimca ka, çfarë grimcash janë dhe ku po lëvizin.

Pra, roli i tyre siç i shohim ne, por edhe roli i tyre në mënyrën se si ata ndërveprojnë me ujin në atmosferë, janë dy faktorët kryesorë që ne dimë më pak për momentin, për mënyrën se si sillet atmosfera dhe çfarë do të ndodhë në vitet e ardhshme”.

Ndërkohë, Andreas Kazantzidis, duke iu përgjigjur një pyetjeje për ndotjen e atmosferës së Patrës gjatë stinës së dimrit nga mikrogrimcat e varura, kryesisht për shkak të djegies së vatrave të zjarrit, tha se “ishte një vit i mbarë, sepse ndihmuan kushtet meteorologjike” dhe shtoi: “Duke qenë se nuk kishim temperatura shumë të ulëta në orët e mbrëmjes, vatrat e zjarrit përdoreshin më pak dhe kjo rezultoi me më pak emetim të mikrogrimcave të pezulluara.

Me fjalë të tjera, ishte një dimër i butë dhe për këtë arsye edhe kushtet e ndotjes ishin të buta”.