Hepatiti B është një infeksion virusal i mëlçisë, zhvillimi i të cilit ndryshon midis personave. Virusi i hepatitit B mund të shkaktojë një sëmundje akute që shërohet vetë dhe në mënyrë të shpejtë pa shkaktuar dëmtime të përhershme të mëlçisë. Megjithatë, në 20% të rasteve ai shkakton një sëmundje kronike që zgjat më shumë se 6 muaj, ndonjëherë edhe për gjithë jetën, me simptoma që ikin e vijnë. 15-40% e rasteve me infeksion kronik mund të kalojnë në cirozë, kancer mëlçie ose pamjaftueshmëri mëlçie dhe në këtë mënyrë infeksioni bëhet vdekjeprurës. Virusi transmetohet zakonisht nga kontakti me gjakun e infektuar ose sekrecionet e trupit. Vetëm pak sasi gjaku duhet për transmetimin e virusit, sepse ai është tepër infektues. Virusi i hepatitit B mund të ndodhet në pështymë, sekrecione vaginale, qumështin e gjirit dhe lëngjet e tjera trupore. Megjithatë, infektimi zakonisht ndodh nga marrëdhëniet seksuale të pambrojtura, përdorimi i të njëjtit injektor nga përdoruesit e drogës, aksidentet me injektorë të infektuar (psh nëse gjilpëra përdoret për tatuazh, piercing ose akupunkturë), si edhe nga përdorimi i së njëjtës makinë rroje. 

Simptomat 

Periudha e inkubimit të virusit të hepatitit B, para shfaqjes së simptomave, është 6 javë deri në 6 muaj. Simptomat janë të ndryshme gjatë fazës akute. Afërsisht një e treta e personave të prekur nuk kanë simptoma – ky quhet infeksion i fshehtë ose subklinik, ose mund të kenë infeksion jo-ikterik që do të thotë nuk ka verdhëz apo ngjyrosje të verdhë të lëkurës dhe mukozës. Në një të tretën e personave, infeksioni shkakton simptoma të lehta si grip, dobësi, dhimbje trupi, dhimbje koke, temperaturë, mungesë oreksi, diare, verdhëz, të përziera dhe të vjella. Në një të tretën e rasteve, faza akute e infeksionit mund të shkaktojë sëmundje të rëndë që zgjat disa muaj. Verdhëza ndodh në infeksionin e hepatitit, sepse mëlçia nuk mund të pastrojë nga gjaku substancën e quajtur bilirubinë. Ky është një pigment që grumbullohet në trup dhe shkakton ngjyrën e verdhë te lëkurës dhe të së bardhës së syrit. Ndonjëherë zhvillohet pamjaftueshmëri e shpejtë e mëlçisë, e cila mund të ketë nevojë për transplantimin jetë-shpëtues të mëlçisë. Në një të pestën e rasteve, infeksioni kthehet në fazë kronike, ku njerëzit mund të duken të shëndetshëm dhe pa simptoma, por ata e mbartin dhe e shpërndajnë virusin (ata quhen mbartës të shëndetshëm). Këta persona mund të zhvillojnë hepatitin kronik aktiv, i cili ka të njëjtat simptoma si faza aktive e infeksionit, por edhe me të tjera si lodhje, mungesë oreksi, të përziera dhe shqetësime të barkut. 

Shkaqet dhe faktorët rrezikues 

Personat me rrezik më të lartë për t’u infektuar nga hepatiti B janë përdoruesit e drogës që e marrin atë përmes injeksionit, personat që kryejnë seks të pambrojtur me partnerë të ndryshëm, të afërmit dhe familjarët e personit të infektuar, bebet e lindura nga nëna të infektuara si edhe udhëtarët në vende me rrezik të lartë që bien në kontakt me gjakun e infektuar ose me sekrecione të tjera trupore. Ka një vaksinë të efektshme mbrojtëse ndaj hepatitit B. Mund të pyesni mjekun e familjes, pranë Institutit të Higjenës, Drejtorive të Shëndetit Publik ose në spitalet publike e private pranë jush për vendet ku mund ta gjeni vaksinën dhe më pas duhet patjetër të vaksinoheni. Familjarët e personit të infektuar duhen vaksinuar ndaj hepatitit B. Punëtorët e shëndetësisë, policët, ata që punojnë në emergjencë dhe çdo njeri që mund të bjerë në kontakt me gjakun e infektuar duhet vaksinuar. 

Trajtimi dhe shërimi 

Shumica e njerëzve me hepatitin B nuk kanë nevojë për trajtim specifik përveç pushimit, pasi pas disa ditëve ata do të shërohen plotësisht. Megjithatë infeksioni duhet monitorizuar për të kontrolluar nëse do të zhvillohet sëmundja kronike dhe në të njëjtën kohë personi duhet këshilluar për rrezikun e transmetimit të infeksionit. Nëse infeksioni zgjat më shumë se 6 muaj (infeksion kronik, ku virusi vazhdon të riprodhohet aktivisht në trup) mund të nevojitet medikament më specifik për të ulur rrezikun e dëmtimit të përhershëm të mëlçisë (cirozën) dhe të kancerit të mëlçisë. Mjeku i familjes ia referon rastet specialistit të sëmundjeve të mëlçisë (hepatologu) ose mjekut të sëmundjeve të aparatit tretës (gastroenterologu). Ata mund të rekomandojnë trajtim me medikamentin Interferon ose me barna të tjera antivirusale. Interferoni (alfainterferoni ose pegylated-interferon që zgjat më shumë) jepet rregullisht me injeksione dhe ndihmon në rritjen e imunitetit për të luftuar infeksionin. Përgjigja ndaj interferonit është e ndryshueshme dhe disa njerëz që në fillim mund të përmirësohen, qëllon që përkeqësohen kur mbaron trajtimi. Disa të tjerë nuk tolerojnë efektet anësore të ilaçit. Disa barna antivirusale, të njohura si analogë nukleozidë, përdoren gjithashtu në trajtimin e hepatitit kronik. Ato nuk shërojnë, por ndalojnë shtimin e virusit. Këto mund të kenë efekte anësore, megjithëse jo shumë të rënda sa interferoni, dhe ndërkohë virusi mund të krijojë rezistencë ndaj tyre. Ndonjëherë, kur mëlçia dëmtohet shumë, rekomandohet transplanti i saj që paraqitet si zgjidhja e fundit për trajtimin e Hepatitit B. 

Vaksina e hepatitit B 

Pse është e nevojshme vaksina? 

Vaksina mund të parandalojë hepatitin B dhe pasojat serioze të infeksionit si kancer mëlçie dhe cirozë. Vaksinimi rutinë i hepatitit B tek fëmijët në vendet e zhvilluara filloi në vitin 1991, ndërsa në vendin tonë ne 1994. Që nga ajo kohë, incidenca e hepatitit B akut e raportuar te fëmijët dhe adoleshentët u ul me më shumë se 95% dhe për të gjithë grupmoshat me më shumë se 75%. Vaksina e hepatitit B përbëhet nga një pjesë e virusit të hepatitit B. Ajo nuk mund të shkaktojë infeksionin HBV. Vaksina e hepatitit B zakonisht jepet në 3 ose 4 doza. Këto formojnë mbrojtje afatgjatë ndaj infeksionit HBV, mundësisht gjatë gjithë jetës. 

Kush duhet të vaksinohet dhe kur? 

Të gjithë fëmijët duhet të marrin dozën e parë të vaksinës pas lindjes dhe duhet ta kenë plotësuar serinë e vaksinimit nga mosha 6-18 muajsh. Fëmijët dhe adoleshentët deri në moshën 18 vjeç që nuk janë të vaksinuar më parë duhen vaksinuar. Të gjithë të rriturit në rrezik për infeksionin HBV duhen vaksinuar. Këtu përfshihen partnerët e seksit me persona të infektuar me HBV; homoseksualët; personat që marrin drogë me injektim; personat me më shumë se një partner seksual; personat me sëmundje kronike të mëlçisë dhe veshkës; personat të cilët në punë janë të ekspozuar me gjakun e njeriut; familjarët e personit të infektuar që banojnë në një shtëpi; stafi në institucionet e invalidëve; pacientët e dializës; personat që udhëtojnë në vende ku hepatiti B ka incidencë të lartë; personat mbartës të virusit HIV. Gratë shtatzanë që duhet të mbrohen nga HBV mund të vaksinohen dhe kushdo tjetër që dëshiron të jetë i mbrojtur nga HBV duhet vaksinuar. 

Kush nuk duhet të vaksinohet? 

Çdo person me alergji rrezikuese për jetën ndaj majasë së bukës ose ndaj çdo komponenti tjetër të vaksinës, nuk mund të vaksinohet me vaksinën e hepatitit B. Personat që kanë patur një reaksion alergjik rrezikues për jetën ndaj dozës së mëparshme të vaksinës, nuk mund të marrin dozën tjetër. Personat që janë të sëmurë lehtë ose rëndë gjatë kohës së vaksinimit duhet të presin deri sa të shërohen, kjo sepse komplikacionet e vaksinës mund të ndikojnë në përkeqësimin e gjendjes shëndetësore. 

A ka rreziqe vaksina? 

Hepatiti B është një vaksinë e sigurtë. Shumë persona nuk kanë problem me të. Zakonisht shqetësimet më të shpeshta që hasen tek personat që bëjnë këtë vaksinë janë: Dhimbje në vendin e vaksinës (1 në 4 persona); Temperaturë 38° C ose dhe më lartë (1 në 15 persona). Problemet e rënda janë shumë të rralla. Reaksionet e rënda alergjike ndodhin 1 në 1.1 milion doza. Një vaksinë si çdo ilaç tjetër mund të shkaktojë reaksion serioz. Por rreziku i vaksinës për të shkaktuar dëmtim të rëndë ose vdekje është jashtëzakonisht i vogël.

Çfarë ndodh nëse ka reaksion të lehtë apo të rëndë të vaksinës? 

Çdo situatë e pazakontë si temperaturë e lartë ose ndryshim në sjellje apo shenja të reaksionit alergjik si: vështirësi në frymëmarrje, gërrhitje gjatë frymëmarrjes, shenja në lëkurë, zbehje, dobësim, rrahje e shpejtë e zemrës ose marrje mendsh duhet të jenë faktorë për t’u shqetësuar nëse ndodhin menjëherë pas vaksinimit. Në këto raste telefononi mjekun ose shkoni menjëherë tek ai. Mjekët e një qendre të mirë spitalore do të dinë të kujdesen për rastin e reaksionit nga vaksina.