Ka disa lajme befasuese në botën e sigurisë ushqimore: Aspartame, një ëmbëlsues artificial i zakonshëm që përdoret në një gamë të gjerë ushqimesh dhe pijesh, është gati të shpallet kancerogjen nga një agjenci kryesore shëndetësore globale.

Në mesin e korrikut, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) – një degë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) – planifikon të nxjerrë rezultatet e një rishikimi të ri të të dhënave të sigurisë për produktin. Sipas Reuters, agjencia do të deklarojë se aspartami është “ndoshta kancerogjen për njerëzit”.

 Një komitet i veçantë i OBSH-së që zhvillon rekomandime se sa një produkt është i sigurt (Komiteti i Përbashkët i OBSH-së dhe i Organizatës së Ekspertëve të Ushqimit dhe Bujqësisë për aditivët e ushqimit) planifikon të nxjerrë njëkohësisht udhëzime që synojnë t’u përgjigjen pyetjeve të konsumatorëve se sa aspartam mund të konsumojnë në mënyrë të sigurtë.

Lajmi ka bërë që shumë konsumatorë të pështyjnë pijet e gazuara dietike – dhe gjithashtu ka shumë njerëz të hutuar se çfarë të bëjnë me atë që duket si një valë tjetër udhëzimesh konfuze dhe kontradiktore për një produkt ushqimor.

Ndërsa përpiqemi të kuptojmë se çfarë të shtojmë dhe të ndalojmë nga karrocat tona të blerjeve, ia vlen të kuptojmë rrugën e aspartamit nga laboratori te frigoriferët tanë. Vlen gjithashtu të shqyrtohet se çfarë mund të vendosë një deklaratë e IARC për sigurinë e një produkti, përveç vlerësimeve të bëra nga agjencitë e tjera që konsumatorët besojnë me këto vendime.