Dy vjet pas pushtimit të Ukrainës, ushtria ruse humbi të njëjtin numër personeli dhe pajisje ushtarake, aq sa ushtarë nisi Rusia fillimisht për në Ukrainë. Kjo shifër është dhënë nga Ministria Britanike e Mbrojtjes, duke cituar raportet e inteligjencës, Ukrinform.

Moska fillimisht vendosi rreth 130 grupe taktike të batalioneve për pushtimin e saj në Ukrainë. Kjo ka të ngjarë të përfshijë rreth 1,300 tanke, mbi 5,000 automjete luftarake të këmbësorisë (IFV) dhe transportues të blinduar të personelit (APC), si dhe të paktën 100,000 persona si personel.

“Në dy vitet e konfliktit, humbjet ruse përputhen – dhe në shumë raste i tejkalojnë – ato që përbënin forcën e saj origjinale fillestare. Humbjet e konfirmuara ruse përfshijnë mbi 2700 tanke dhe 5000 IFV dhe APC. Të vrarët dhe të plagosurit e Rusisë ka të ngjarë të jenë afërsisht 350.000 persona, që kanë shërbyer si personel”, thotë raporti.

Sipas analistëve të inteligjencës, autoritetet ruse kompensuan humbjet ushtarake duke mobilizuar më shumë njerëz dhe duke rritur prodhimin e mbrojtjes.

“Tani trupat ruse në Ukrainë janë më të mëdha se në fillim të luftës. Tani ajo (Moska) është në gjendje të mbështesë sulmet përgjatë vijës së frontit dhe të kryejë një strategji, që mund të rraskapisë forcat ukrainase”, thotë raporti.

Siç raportoi Ukrinform më herët, data 24 shkurt 2024, shënon përvjetorin e dytë të pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia.