Teherani i dërgoi një paralajmërim SHBA-ve për mundësinë e shënjestrim të dy anijeve të tij mallrash në Detin e Kuq me një video përkatëse. Dy anijet dyshohen prej kohësh se shërbenin si baza operative për komandot iraniane , pas fushatës së SHBA-së dhe Britanisë së Madhe kundër rebelëve Houthi të Jemenit.

Deklarata e Iranit për anijet Behshad dhe Saviz duket se tregon shqetësimin në rritje të Teheranit për sulmet amerikano-britanike ditët e fundit në Irak, Siri dhe Jemen që synojnë Houthi-t e mbështetur nga Republika Islamike.

Behshad dhe Saviz janë të regjistruara si anije mallrash komerciale në një kompani me bazë në Teheran, të cilën Departamenti i Thesarit i SHBA-së e ka miratuar si një “zyre ballore” për linjat e transportit shtetëror të Republikës Islamike të Iranit, raporton Times of Israel. Saviz, dhe më pas Behshad, kanë lundruar prej vitesh në Detin e Kuq jashtë Jemenit dhe dyshohet se janë përdorur si bazë spiunazhi për Gardën Revolucionare paraushtarake të Iranit.

Në fakt, në deklaratën video të ushtrisë së rregullt të Iranit, një transmetues për herë të parë i përshkruan anijet si “arsenale lundruese”.

Narratori pretendon se Behshad po ndihmon një mision iranian për të “luftuar piraterinë në Detin e Kuq dhe Gjirin e Adenit” . Megjithatë, Irani nuk dihet të jetë i përfshirë në asnjë nga fushatat e fundit kundër piraterisë në rritje të Somalisë në rajon nën hijen e sulmeve të Houthi.

Deklarata iraniane përfundon me një paralajmërim pasi pamjet tregojnë se luftanijet amerikane janë në shënjestër.