Izraeli do të paraqitet para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë këtë javë në një çështje të rrezikut të lartë që mund të përcaktojë rrjedhën e luftës brutale në Gaza. Është një rast i paprecedentë.

Ekspertët thonë se është hera e parë që shteti hebre po gjykohet sipas Konventës së Kombeve të Bashkuara për gjenocidin, e cila u hartua pas Luftës së Dytë Botërore në dritën e mizorive të kryera kundër popullit hebre gjatë Holokaustit.

Qeveria e Afrikës së Jugut, pasardhëse e regjimit të aparteidit, ngriti çështjen kundër Izraelit, duke e akuzuar atë për shkelje të detyrimeve të tij sipas konventës në luftën e tij kundër Hamasit në Gaza.

Izraeli e ka hedhur poshtë me vendosmëri akuzën, ndërsa kryeministri Benjamin Netanyahu e quajti atë një “akuzë të rreme”. Presidenti izraelit Isaac Herzog tha të martën se vendi i tij do të paraqesë një rast “duke përdorur vetëmbrojtje” për të treguar se po bën “maksimumin” në “rrethana jashtëzakonisht të ndërlikuara” për të shmangur viktimat civile në Gaza.

Eliav Lieblich, profesor i së drejtës ndërkombëtare në Universitetin e Tel Avivit, tha për CNN se rasti është i rëndësishëm politikisht dhe ligjërisht. “Një pretendim për gjenocid është akuza më e rëndë ligjore ndërkombëtare që mund të bëhet kundër një shteti,” tha ai.

Afrika e Jugut po e çon Izraelin në GJND, e njohur gjithashtu si Gjykata Botërore, me pretendimet se po kryen gjenocid kundër palestinezëve në Gaza dhe se po dështon të parandalojë gjenocidin.

“Akoma më e rëndë, Izraeli është përfshirë, po angazhohet dhe rrezikon të përfshihet më tej në akte gjenocidale kundër popullit palestinez në Gaza”, tha Afrika e Jugut në dosjen e saj prej 84 faqesh në gjykatë.

Afrika e Jugut thotë se aktet e Izraelit në Gaza janë gjenocidale “sepse ato synojnë të sjellin shkatërrimin e një pjese të konsiderueshme të grupit kombëtar, racor dhe etnik palestinez”.

“Aktet në fjalë përfshijnë vrasjen e palestinezëve në Gaza, shkaktimin e tyre të lëndimeve të rënda trupore dhe mendore, dhe shkaktimin e kushteve të jetës që llogariten të sjellin shkatërrimin e tyre fizik”, thuhet në dosje.

Më shumë se 23,000 njerëz janë vrarë në Gaza që nga 7 tetori, sipas Ministrisë së Shëndetësisë në Gaza të drejtuar nga Hamasi. Kombet e Bashkuara e përkufizojnë gjenocidin si një akt “i kryer me qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor ose fetar”.

OKB -ja thotë se ajo u zhvillua “pjesërisht në përgjigje të politikave naziste të vrasjeve sistematike të popullit hebre gjatë Holokaustit”.

Në tetë faqe, dosja në ICJ detajon atë që Afrika e Jugut përshkruan si “shprehje të qëllimit gjenocidal” nga udhëheqësit izraelitë, duke përfshirë kryeministrin Benjamin Netanyahu dhe anëtarët e kabinetit të tij.

Afrika e Jugut gjithashtu i ka kërkuar gjykatës të nxjerrë “masa të përkohshme” duke urdhëruar Izraelin të ndalojë luftën e tij në Gaza, për të cilën tha se ishte “e nevojshme në këtë rast për të mbrojtur kundër dëmeve të mëtejshme, të rënda dhe të pariparueshme ndaj të drejtave të popullit palestinez”.

Një masë e përkohshme është një urdhër i përkohshëm për të ndaluar veprimet, ose një urdhër, në pritje të një vendimi përfundimtar.

Organizata e Bashkëpunimit Islamik, një grup prej 57 vendeve myslimane, si dhe Jordania, Turqia dhe Malajzia e kanë mbështetur deri më tani rastin.