Nuk ka një “mikrobiotë perfekte” që funksionon për të gjithë, por po bëhet e mundur të dallohen cilat baktere të zorrëve shoqërohen më shpesh me një profil metabolik të favorshëm, shkruan salute.eu.
Dhe më e rëndësishmja, këto baktere duket se i përgjigjen në mënyrë të parashikueshme ndërhyrjeve specifike dietike.
Pika fillestare është një pyetje shumë praktike për jetëgjatësinë: pse disa njerëz, duke pasur parasysh të njëjtën moshë dhe stilin e dukshëm të jetesës, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë obezitet, diabet tip 2 dhe rrezik kardiovaskular?
Dieta është një faktor i njohur, por vitet e fundit është kuptuar se ekziston një “organ” i padukshëm në mes: ekosistemi i mikroorganizmave që jetojnë në zorrë, i aftë të prodhojë molekula që bashkëveprojnë me inflamacionin, metabolizmin dhe madje edhe përgjigjen ndaj sheqernave pas vakteve.
Në këtë studim, të botuar në Nature, studiuesit mblodhën një grup të dhënash masive: mbi 34 000 pjesëmarrës nga Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar, me analiza metagenomike të jashtëqitjes, të dhëna të hollësishme dietike dhe tregues të shumtë të shëndetit kardiometabolik.
Një pjesë e konsiderueshme e ekipit është italiane (Universiteti i Trentos dhe IEO), duke konfirmuar rëndësinë në rritje të kërkimit kombëtar në shkencën e mikrobiomës.





