Një studim i ri mori kriteret e përdorura në një raport të Kirurgut të Përgjithshëm të SHBA-së të vitit 1988, që vërtetonte se duhani shkaktonte varësi dhe e aplikoi atë në ushqim. Bazuar në kriteret e vendosura për duhanin, gjetjet sugjerojnë se ushqimet shumë të përpunuara mund të shkaktojnë varësi, tha autorja kryesore e studimit Ashley Gearhardt.

Në fakt, potenciali i varësisë së ushqimeve të tilla si patatet e skuqura, biskotat, akullorja dhe patate të skuqura mund të jetë një kontribues kryesor në kostot e larta të shëndetit publik që lidhen me një mjedis ushqimor të dominuar nga ushqime të lira, të arritshme dhe shumë të përpunuara, thanë hulumtuesit.

Hulumtimi, i botuar në numrin aktual të revistës Addiction, ofron dëshmi se ushqimet shumë të përpunuara plotësojnë të njëjtat kritere të përdorura për të përcaktuar cigaren si një substancë varësie.

Ushqimet shumë të përpunuara përmbajnë substanca komplekse që nuk mund të thjeshtohen në një agjent të vetëm kimik që vepron përmes një mekanizmi qendror specifik. E njëjta gjë mund të thuhet për produktet e prodhuara të duhanit, të cilat përmbajnë mijëra kimikate duke përfshirë nikotinë, tha Gearhardt.