Shpesh dëgjojmë, për shembull, se kafeja zvogëlon oreksin dhe ndihmon në humbjen e peshës, ndërsa të tjerë pretendojnë se pirja e kafesë mund të çojë në rritjen e oreksit të tyre, pra efekt të kundërt.

Studiuesit nga Laboratori i Biologjisë i Fakultetit të Mjekësisë të Akademisë Greke të Shkencave, në bashkëpunim me rrjetin GENOSOPHY dhe Universitetin e Atikës Perëndimore, hetuan këto pikëpamje kontradiktore dhe arritën në përfundimin se pirja e 3-4 filxhanëve kafe në ditë shoqërohet me ulje të peshën trupore, por vetëm te njerëzit me një sfond të caktuar gjenetik.

Hulumtimi i tyre, i botuar në Revistën Ndërkombëtare të Obezitetit të njohur ndërkombëtarisht, u bazua në të dhëna të detajuara epidemiologjike, gjenetike dhe eksperimentale nga 300 vullnetarë grekë.

Vullnetarët iu nënshtruan testimit gjenetik me dëshirën për të formuluar, me ndihmën e një dietologu, një plan të individualizuar ushqimor bazuar në profilin e tyre gjenetik. Ata iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me zakonet e tyre të të ngrënit, oreksin dhe faktorë të tjerë të stilit të jetesës nga të cilët u gjetën lidhje interesante midis konsumimit të kafesë, profilit gjenetik dhe peshës trupore.

Studiuesit gjithashtu studiuan efektin e sasive specifike të kafesë në zgjedhjen e llojit dhe sasisë së ushqimit dhe sekretimin e hormoneve që kontrollojnë oreksin, si asprosina dhe leptina, në një grup vullnetarësh.

Siç raportoi për APE-MPE personi përgjegjës i studimit, Aristides Iliopoulos, profesor i Biologjisë dhe Gjenetikës dhe Drejtor i Laboratorit të Biologjisë të Fakultetit të Mjekësisë të EKPA-së, “rezultatet na tregojnë se kafeja ul oreksin dhe mund të kontribuojë për rregullimin e peshës kur plotësohen dy ‘kushte gjenetike’: të kesh një variant gjenetik në gjenin CYP1A2 që çon në një rritje të metabolizmit të kafeinës dhe në të njëjtën kohë një predispozitë gjenetike për obezitet.

Ekipi hulumtues gjeti gjithashtu një lidhje të mundshme midis kafesë dhe rregullimit të oreksit përmes hormonit asprosin, nivelet e të cilit ndryshojnë në varësi të profilit gjenetik të metabolizmit të kafesë.

“Rezultatet e studimit na tregojnë se 3-4 filxhanë kafe mund të përfshihen në dietat për rregullimin e peshës tek individët me një predispozitë të shtuar ndaj obezitetit dhe një profil gjenetik të metabolizmit të lartë të kafeinës”, tha Dr. Calliope Guscou, autori i parë. të artikullit.

Studiuesit synojnë të studiojnë më tej llojet e kafesë dhe përbërësit e tyre që kanë efektin optimal në shëndet. Ky studim gjithashtu hap rrugë për shkencëtarët për të identifikuar mekanizmat molekularë për trajtimin e obezitetit, i cili ka marrë përmasa epidemike vitet e fundit.