Sulmet me bomba dhe vrasjet në komunitetin e drogës po tronditin Holandën. Kjo edhe sepse klanet kriminale kanë krijuar aty një nga pikat e tyre më të rëndësishme të transportit në Evropë. 

Luftërat dhe vrasjet e bandave po tronditin Holandën dhe klanet kriminale po depërtojnë në sistemet sociale me marrëveshje kokaine dhe marihuanë në një shkallë të gjerë. Ekziston një rrjet i madh pas kësaj, thotë prokurori publik holandez Peter Huttenhuis. Autoritetet e sigurisë tani duan të marrin masa kundër kësaj me një lloj efekti domino. 

Krimi i klanit dhe bandat e drogës në Holandë: “Nuk mund ta zgjidhësh brenda një jave” 

“Ky problem nuk mund të zgjidhet brenda një jave,” tha Huttenhuis së fundmi në një kongres për të luftuar krimin klanor në Düsseldorf. “Duhet ta bësh hap pas hapi”, thotë ai dhe ka gati një shembull: policia holandeze kishte gërmuar një fabrikë të madhe prodhimi marijuanë me emrin e koduar “Basalt”. Megjithëse blerja e ilaçit lejohet në Holandë, prodhimi komercial nuk lejohet. 

Sipas Huttenhuis, hetuesit hasën rastësisht në një plantacion më të vogël kanabisi në qytetin Heerlen pranë kufirit gjerman. Policia vuri re diçka të çuditshme: qiranë e shtëpisë ku rriteshin bimët e drogës nuk e paguante banori, por një kompani. “Më pas kontrolluam kompaninë dhe zbuluam se ajo po paguante qira për 120 prona të tjera,” thotë Huttenhuis. Pas krahasimit të të dhënave nga autoritetet e regjistrimit, hetuesit gjetën objekte banimi për të cilat ishin paguar kostot e energjisë elektrike dhe të ujit, por ku nuk kishte banorë të regjistruar. “Kështu që gjetëm dhjetëra plantacione të tjera kanabisi,” thotë Huttenhuis. 

 Anëtarët e kartelit të drogës në Holandë kanë dokumente false 

Sipas prokurorit publik, pas prodhuesve të drogës qëndron një kartel i madh droge, i cili drejtohet kryesisht nga shqiptarët: “Aktorët shpesh kanë dokumente të rreme identifikimi italiane apo greke.” Ata mundën të merrnin lehtësisht leje qëndrimi nga autoritetet e emigracionit. Vetëm përmes hetimit të Basalt u zbulua mashtrimi dhe policia mundi të ndërmerrte hapa të mëtejshëm kundër kartelit. Taktikat e policisë: Ashtu si një lojë domino, një hetim i suksesshëm çon në qasje të reja për hetuesit. 

Gjithnjë e më shumë sulme shpërthyese në mjedisin e drogës në Holandë 

Ndërkohë, bandat po kryejnë edhe në publik grindjet e tyre klanore. Një rritje e shpejtë e sulmeve shpërthyese në komunitetin e drogës po shkakton shqetësim të madh për policinë holandeze. Vetëm në gjashtë muajt e parë ka pasur mbi 300 sulme në shtëpi. Kriminelët përdorin bomba zjarri dhe eksplozivë si ato që përdoren për të hedhur në erë ATM-të e hapura. Rrethet e sigurisë thonë se është një mrekulli që nuk ka pasur ende të vdekur.