Si pjesë e “iniciativës së grurit”, katër anije të tjera të ngarkuara me produkte bujqësore u larguan nga portet e Odesës, Ukrainë.

“Sot, si pjesë e zbatimit të “iniciativës së grurit”, katër anije me gjithsej 77,400 tonë drithë, me destinacion Afrikën, Azinë dhe Evropën, u larguan nga portet e Odesës”, thuhet në deklaratë. Vihet re se transportuesit me shumicë FPMC B 201 dhe MICHALIS u nisën nga porti i Odesës, ndërsa anijet SPRING dhe SAFFET AGA u ngritën nga porti i Chornomorsk. Dihet se bulkeri SPRING do të dërgojë 8,000 tonë misër në Egjipt.

Që nga fillimi i nismës, duke përfshirë nisjet e sotme, 5.9 milionë tonë me produkte bujqësore janë eksportuar nga Ukraina përmes detit.

Në total, 261 anije që transportonin ushqime për vendet e Azisë, Evropës dhe Afrikës u nisën nga tre porte në Ukrainë.

Më herët, më 22 korrik, në Stamboll, me iniciativën e Kombeve të Bashkuara, Ukraina, Turqia, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres dhe Rusia nënshkruan një marrëveshje për transportin e sigurt të drithit ukrainas dhe produkteve të tjera ushqimore nga portet e Odesa, Chornomorsk dhe Pivdennyi. Marrëveshja është projektuar për 120 ditë.

Si pjesë e nismës, anija e parë e ngarkuar me grurë ukrainas u nis më 1 gusht.