Truri ynë është i lidhur për të vështirësuar pjesën më të madhe të jetës moderne. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për trajtimin e pasigurisë. Në anën e mirë, nëse i dini truket e duhura, mund të kapërceni prirjet irracionale të trurit tuaj dhe ta trajtoni pasigurinë me maturi.

Sa më pak informacion që subjektet duhej të vazhdonin, aq më të paarsyeshme dhe të çrregullta bëheshin vendimet e tyre. Ju mund të mendoni se e kundërta do të ishte e vërtetë – sa më pak informacion të kemi, aq më të kujdesshëm dhe racional jemi në vlerësimin e vlefshmërisë së atij informacioni. Jo ashtu. Ndërsa pasiguria e skenarëve u rrit, truri i subjekteve e zhvendosi kontrollin në sistemin limbik, vendi ku krijohen emocione, si ankthi dhe frika.

Për të rritur IQ-në tuaj, duhet të jeni të mirë në marrjen e vendimeve të shëndosha përballë pasigurisë, edhe kur truri juaj lufton kundër kësaj. Ekzistojnë strategji të provuara që mund t’i përdorni për të përmirësuar cilësinë e vendimeve tuaja kur emocionet tuaja po turbullojnë gjykimin tuaj. Ajo që vijon janë njëmbëdhjetë nga strategjitë më të mira që njerëzit e zgjuar përdorin në këto momente.

Ata qetësojnë sistemin e tyre limbik

Ata qetësojnë sistemin e tyre limbik. Sistemi limbik i përgjigjet pasigurisë me një reagim të frikës së gjurit dhe frika pengon vendimmarrjen e mirë. Njerëzit që janë të mirë në trajtimin e pasigurisë janë të kujdesshëm ndaj kësaj frike dhe e dallojnë atë sapo të fillojë të dalë në sipërfaqe. Në këtë mënyrë, ata mund ta përmbajnë atë përpara se të dalë jashtë kontrollit. Pasi ata janë të vetëdijshëm për frikën, ata i etiketojnë të gjitha mendimet irracionale që përpiqen ta intensifikojnë atë si frikë joracionale – jo realitet – dhe frika qetësohet. Atëherë ata mund të fokusohen më saktë dhe racionalisht në informacionin që duhet të vazhdojnë. Gjatë gjithë procesit, ata i kujtojnë vetes se një pjesë primitive e trurit të tyre po përpiqet të marrë përsipër dhe se pjesa logjike duhet të jetë përgjegjësja. Me fjalë të tjera, ata i thonë sistemit të tyre limbik të qetësohet dhe të heshtë derisa të shfaqet një tigër i uritur.

Qëndrojnë pozitivë

Mendimet pozitive qetësojnë frikën dhe të menduarit irracional duke përqendruar vëmendjen e trurit tuaj në diçka që është plotësisht pa stres. Ju duhet t’i jepni trurit tuaj endacak një ndihmë të vogël duke zgjedhur me vetëdije diçka pozitive për të menduar. Çdo mendim pozitiv do të bëjë për të ripërqendruar vëmendjen tuaj. Kur gjërat shkojnë mirë dhe disponimi juaj është i mirë, kjo është relativisht e lehtë. Kur jeni të stresuar për një vendim të vështirë dhe mendja juaj është e mbushur me mendime negative, kjo mund të jetë një sfidë. Në këto momente, mendoni për ditën tuaj dhe identifikoni një gjë pozitive që ka ndodhur, sado e vogël. Nëse nuk mund të mendoni për asgjë nga dita aktuale, reflektoni për ditën ose ditët e mëparshme apo edhe javën e mëparshme, ose ndoshta jeni duke pritur për një ngjarje emocionuese. Çështja këtu është se ju duhet të keni diçka pozitive në të cilën jeni gati të zhvendosni vëmendjen tuaj kur mendimet tuaja kthehen negative për shkak të stresit të pasigurisë.

E dinë atë që dinë – dhe atë që nuk dinë

Kur pasiguria e bën një vendim të vështirë, është e lehtë të ndihesh sikur gjithçka është e pasigurt, por vështirë se ndodh ndonjëherë. Njerëzit që shkëlqejnë në menaxhimin e pasigurisë fillojnë duke bërë një bilanc të asaj që dinë dhe asaj që nuk dinë dhe duke caktuar një faktor me rëndësi për secilin. Ata mbledhin të gjitha faktet që kanë dhe marrin maksimumin e tyre për të përpiluar një listë të gjërave që nuk i dinë, për shembull, çfarë do të bëjë monedha e një vendi ose çfarë strategjie do të përdorë një konkurrent. Ata në fakt përpiqen të identifikojnë sa më shumë nga këto gjëra të jetë e mundur, sepse kjo ua heq fuqinë.

Ata përqafojnë atë që nuk mund ta kontrollojnë

Të gjithëve na pëlqen të kemi kontroll. Në fund të fundit, njerëzit që ndihen sikur janë në mëshirën e mjedisit të tyre nuk arrijnë askund në jetë. Por kjo dëshirë për kontroll mund të kthehet në kundërthënie kur shihni gjithçka që nuk mund të kontrolloni ose nuk e dini si një dështim personal. Njerëzit që shkëlqejnë në menaxhimin e pasigurisë nuk kanë frikë të pranojnë se çfarë po e shkakton atë. Me fjalë të tjera, njerëzit e suksesshëm jetojnë në botën reale. Ata nuk e përshkruajnë asnjë situatë si më të mirë apo më të keqe sesa është në të vërtetë, dhe ata analizojnë faktet për atë që janë. Ata e dinë se e vetmja gjë që vërtet kontrollojnë është procesi përmes të cilit ata marrin vendimet e tyre. Kjo është mënyra e vetme racionale për të trajtuar të panjohurën dhe mënyra më e mirë për të mbajtur kokën në tokë të sheshtë. Mos kini frikë të ngriheni dhe të thoni: “Ja çfarë nuk dimë, por ne po ecim përpara bazuar në atë që dimë. Mund të bëjmë gabime, por kjo është shumë më mirë sesa të qëndrojmë në vend.”

Fokusohen vetëm në atë që ka rëndësi

Disa vendime mund të bëjnë ose prishin kompaninë tuaj. Shumica thjesht nuk janë aq të rëndësishme. Njerëzit që janë më të mirët në marrjen e vendimeve përballë pasigurisë nuk e humbin kohën e tyre duke u ngecur në vendime ku rreziku më i madh është të duken budallenj para kolegëve të tyre. Kur bëhet fjalë për këtë, pothuajse çdo vendim përmban të paktën një faktor të vogël pasigurie – është një pjesë e pashmangshme e të bërit biznes. Megjithatë, të mësuarit për të balancuar siç duhet vendimet e shumta në pjatën tuaj, ju lejon të përqendroni energjinë tuaj në gjërat që kanë rëndësi dhe të bëni zgjedhje më të informuara. Ai gjithashtu largon presionin dhe shpërqendrimin e panevojshëm të shkaktuar nga një mori shqetësimesh të vogla.

Nuk kërkojnë përsosmëri

Njerëzit emocionalisht inteligjentë nuk e vendosin përsosmërinë si objektivin e tyre, sepse ata e dinë se nuk ka gjë të tillë si një vendim i përsosur në një situatë të pasigurt. Mendoni për këtë: qeniet njerëzore, nga vetë natyra jonë, janë të gabueshme. Kur përsosmëria është qëllimi juaj, ju mbeteni gjithmonë me një ndjenjë të bezdisshme dështimi dhe përfundoni duke e kaluar kohën tuaj duke u qarë për atë që nuk arritët të arrinit dhe atë që duhet të kishit bërë ndryshe, në vend që të shijoni atë që keni mundur të arrini.

Ata nuk ndalen te problemet

Vendi ku përqendroni vëmendjen tuaj përcakton gjendjen tuaj emocionale. Kur fiksoheni te problemet me të cilat po përballeni, krijoni dhe zgjasni emocione negative dhe stres, gjë që pengon performancën. Kur përqendroheni në veprime për të përmirësuar veten dhe rrethanat tuaja, ju krijoni një ndjenjë të efikasitetit personal që prodhon emocione pozitive dhe përmirëson performancën. Njerëzit emocionalisht inteligjentë nuk e lejojnë veten të preokupohen me pasiguritë me të cilat përballen. Në vend të kësaj, ata përqendrojnë gjithë vëmendjen dhe përpjekjen e tyre në atë që mund të bëjnë, pavarësisht pasigurisë, për të përmirësuar situatën e tyre.