Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut miratoi një rezolutë të enjten mbi trajtimin e diskriminimit ndaj personave interseks, pavarësisht kundërshtimit nga disa vende ndaj terminologjisë së përdorur.

Rezoluta kaloi në këshillin 47 anëtarësh me 24 vota pro, asnjë kundër dhe 23 abstenime.

Argjentina, Brazili, Franca, Gjermania, India dhe Japonia dhe Shtetet e Bashkuara ishin ndër vendet që votuan Pro.

Bangladeshi, Kina, Indonezia, Malajzia, Katari dhe Emiratet e Bashkuara Arabe abstenuan.

Rezoluta, e titulluar “Luftimi i diskriminimit, dhunës dhe praktikave të dëmshme ndaj personave interseks”, u soll nga Australia, Kili, Finlanda dhe Afrika e Jugut.

“Rezoluta synon të krijojë ndërgjegjësim për gjendjen e vështirë të personave interseks”, tha ambasadori i Afrikës së Jugut Mxolisi Nkosi.

“Personat interseksorë përballen me diskriminim gjatë gjithë jetës në fusha të ndryshme të jetës së tyre, duke përfshirë sportin, shëndetin dhe arsimin. Në raste ekstreme, kjo çon në dhunë dhe praktika të dëmshme si tredhja e detyruar, sterilizimi i detyruar dhe madje edhe vrasja e foshnjave.”

Ambasadori i Francës Jerome Bonnafont përshëndeti këshillin që diskutoi për herë të parë situatën e personave interseks, duke thënë se ata ishin “shumë shpesh viktima të refuzimit, nga familja ose shoqëria e tyre”. Ambasadorja e SHBA-së Michele Taylor e quajti atë një “rezolucion historik” dhe një “takim historik” për organin më të lartë të të drejtave të OKB-së.

Rezoluta pranon se personat “me variacione të lindura në karakteristikat e seksit, domethënë personat që lindin me karakteristika seksuale që nuk përshtaten me përkufizimet tipike për trupin mashkullor apo femëror, duke përfshirë anatominë seksuale, organet riprodhuese dhe modelet hormonale ose kromozome (të njohura edhe si interseks personat) ekzistojnë në të gjitha shoqëritë”.