Zyra e Prokurorit të Qarkut të Kharkiv sot dha prova të tjera se Rusia sulmoi Ukrainën me raketa të blera nga Koreja e Veriut, duke shfaqur fragmente të tyre.

Një këshilltar i lartë i presidentit, Volodymyr Zelensky, tha dje se Rusia goditi Ukrainën këtë javë me raketa të furnizuara nga Koreja e Veriut për herë të parë gjatë pushtimit të saj.

Dmytro Chubenko, një zëdhënës i zyrës së prokurorit, tha se raketa, një nga disa që goditi qytetin e Kharkiv më 2 janar, ishte vizualisht dhe teknikisht e ndryshme nga modelet ruse.

“Metoda e prodhimit nuk është shumë moderne. Ka referenca për raketat standarde Iskander, të cilat i kemi parë në të kaluarën në sulmet në Kharkiv. Kjo raketë është e ngjashme me një nga raketat e Koresë së Veriut,” tha Chubenko për mediat, duke u treguar. eshtrat e tij.

Ai tha se raketa ishte disi më e madhe në diametër se Iskanderi rus, ndërsa koka e saj, bobinat e brendshme elektrike dhe pjesa e pasme e raketës ishin gjithashtu të ndryshme.

“Kjo është arsyeja pse ne po anojmë drejt versionit se kjo është ndoshta një raketë që është furnizuar nga Koreja e Veriut”, përfundoi ai.

Megjithatë, Çubenko refuzoi të përmendte emrin e saktë të raketës.

Rusia sulmoi Kharkivin me raketa të shumta këtë javë, duke vrarë dy persona dhe duke plagosur më shumë se 60 në një nga sulmet më të mëdha me raketa dhe dron që nga fillimi i luftës në shkurt 2022.

Koreja e Veriut ka qenë nën një embargo armësh nga Kombet e Bashkuara që kur testoi një bombë bërthamore në vitin 2006.

Rezolutat e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, të miratuara gjithashtu me mbështetjen ruse, ndalojnë vendet të tregtojnë armë ose pajisje të tjera ushtarake me Korenë e Veriut.

Të njëjtën gjë pohoi dje edhe këshilltari i presidentit ukrainas Mykhailo Podoliak, pas pretendimeve të ngjashme të Uashingtonit.

Në të njëjtën kohë, media shtetërore citoi guvernatorin e rajonit të Kharkiv të thoshte se raketat e prodhuara jashtë Rusisë ishin hedhur në provincë në fund të dhjetorit dhe në fillim të janarit.

Podoliak nuk paraqiti asnjë provë se raketat janë të Koresë së Veriut. Uashingtoni citoi informacion të klasifikuar në deklaratat e tij dje.