“Për ndryshimet klimatike ne jemi jashtë rrugës dhe pothuajse jashtë kohe.”

Ky është alarmi i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Antonio Guterres, 24 orë pas përfundimit të negociatave të COP28 në Dubai. “Planeti ynë është vetëm disa minuta larg mesnatës kur bëhet fjalë për kufirin 1.5 gradë. Dhe ora vazhdon të takojë,” theksoi ai. “Ne jemi në një garë kundër kohës për të kufizuar ngrohjen globale – kujtoi Guterres – dhe ne kemi nevojë për një rezultat ambicioz që demonstron një plan vendimtar klimatik”.