Një sindikatë gazetarësh italianë ka bërë thirrje që partitë politike të “eliminohen nga Rai” teksa gazetarët e televizionit publik dolën në grevë në shenjë proteste kundër “kontrollit mbytës” që sipas tyre po ushtron qeveria e djathtë e Giorgia Melonit mbi ta.

Koalicioni qeverisës është akuzuar se ka ndikuar në programe, duke përfshirë censurimin e temave që nuk janë në përputhje me qëndrimin e qeverisjes.

Greva të hënën erdhi mes një debati në rritje në Itali për ndikimin politik në media pasi Rai u akuzua për censurimin e një monologu antifashist që do të lexohej në një nga emisionet e tij televizive nga autori i profilit të lartë, Antonio Scurati.

“Kjo grevë ka një aspekt që lidhet me pavarësinë dhe autonominë e gazetarëve,” u tha meidave në Romë Daniele Macheda, presidenti i Usigrai, sindikata kryesore që përfaqëson gazetarët e Rai.

Që nga viti 2005, shumica e bordit të Rai-t është zgjedhur nga politikanët dhe aksioneri kryesor i tij, ministria e ekonomisë, si pjesë e një ligji që u përforcua nga qeveria e qendrës së majtë të Matteo Renzi në 2015.

“Ne gjithmonë kemi thënë se prania e partive politike në Rai duhet të eliminohet,” shtoi Macheda. “Shkuam nga viti 2005 në 2015, kur ligji i Renzit vendosi kontrollin e Rait në duart e drejtpërdrejta të qeverisë,” shtoi ai.

Ndërsa ndikimi politik dhe loja ka qenë gjithmonë një çështje në Rai, shqetësimet janë intensifikuar që kur qeveria e koalicionit e udhëhequr nga Fratelli d’Italia e Melonit, parti e cila ka origjinë neofashiste, mori pushtetin në tetor 2022.

Scurati duhej të lexonte monologun që shënon festën kombëtare të 25 prillit, e cila feston çlirimin e Italisë nga fashizmi, në emisionin e bisedimeve Rai 3 Chesarà. Por disa orë përpara se të niste emisioni, ai mori një njoftim që i thoshte atij se dalja e tij ishte anuluar “për arsye editoriale”.

Scurati është i njohur në Itali për librat e tij për diktatorin Benito Musolini dhe periudhën fashiste. Fjalimi i tij iu referua Giacomo Matteotti, një kundërshtar politik i Musolinit i cili u vra nga vrasësit fashistë në 1924, dhe masakrave të tjera të kryera nga regjimi. Ai përmbante gjithashtu një paragraf që kritikonte liderët “post-fashistë” të Italisë për mos “përgënjeshtrimin e të kaluarës së tyre neofashiste”.

Qeveria e saj është akuzuar gjithashtu se ka larguar menaxherët e Rai ose drejtuesit e TV me pikëpamje të majta.