Pakujdesia e inspektoreve te AKU ne kontrollin e produkteve ushqimore  që importohen në  vend, shpesh herë i faturohet bizneseve dhe jo vetëm.

Në 30 shtator 2024 subjekti  “Bajraktari Food” ka importuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës 26,352 kg mish pule. Gjatë kontrollit fizik nga inspektori i AKU në PIK Durrës është marre një mostër për tu analizuar.

Ashtu sikurse  vërtetohet  nga dokumenti veterinar i importit  inspektori i AKU nuk ka marrë vendim për bllokimin e produktit deri në dalje të rezultatit të analizave. Për më tepër në pikën 31 të po këtij dokumenti shihet qarte se është vendosur pranimi i produktit në treg të brendshëm për konsum.

Për sa kohë që nuk kishte një vendim  bllokimi , subjekti ka vijuar punën  duke e përpunuar e më pas  duke e shpërndarë në treg mishin e pulës. Dy javë më pas është njoftuar nga AKU se ka dale rezultati i analizave dhe duhej bërë tërheqja nga tregu e produktit.

Kur AKU nuk jep një vendim bllokimi për produktin deri në daljen e rezultateve të analizave , mbi kë rëndon përgjegjësia, mbi subjektin apo institucionin?

Një shqetësim tjetër i bizneseve është mënyra se si inspektorët e AKU marrin mostrat  për analizim. Më herët TV Ora News ka publikuar pamje nga Pika e Inspektimit Kufitar ne portin e Durrësit.

Subjektet importuese  kujdesen  që ta ruajë në kushte frigoriferike  mishin gjatë gjithë transportit, ndërkohë kur vjen në vendin tonë arkat me mish pule të ngrirë, jashtë çdo lloj kushti nxirren nga ngrirja dhe hidhen në tokë  në temperaturat përvëluese të verës.

Madje, me disa arka mishi Inspektori i AKU-t ka krijuar shkallë për t’u ngjitur më lehtësisht në kontejnerin ftohës.

Burime për televizionin “Ora News” bëjnë me dije se në këto kushte skandaloze merren edhe mostrat  për analizimin e mishit.