Sipas ekspertëve, ngrënia e një filxhani fasule në ditë mund të shtojë 4 vite jetë. Bishtajoret konsiderohen si ushqimi më i mirë për jetëgjatësinë për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave, fibrave dhe antioksidantëve.

Cilat janë përfitimet shëndetësore të bishtajoreve?

Shëndeti i zorrëve është një temë e rëndësishme në të ushqyerit dhe fasulet janë një burim i shkëlqyer i fibrave, të cilat forcojnë mikrobiomën e zorrëve. Në fakt, qiqrat ofrojnë 44% të nevojave tuaja ditore për fibra në vetëm ½ filxhan. Edhe pse mund të ndiheni të fryrë kur filloni të rritni konsumin tuaj, kjo është normale dhe tregon se bakteret e zorrëve ushqehen me fibra.

Bishtajoret janë gjithashtu të pasura me hekur, magnez dhe folate. Hekuri është thelbësor për energjinë dhe në veçanti gratë mund të kenë mungesë. Magnezi kontribuon në shëndetin e zemrës, kockave dhe trurit, ndërkohë që përmirëson gjumin dhe redukton stresin. Acidi folik është i rëndësishëm për shëndetin para lindjes dhe rigjenerimin e qelizave.

Edhe pse bishtajoret janë të mbushura me lëndë ushqyese, ato nuk janë të mjaftueshme për të ruajtur shëndetin tonë. Një dietë e ekuilibruar e pasur me ushqime të shëndetshme, stërvitja e rregullt, konsumimi i moderuar i alkoolit, gjumi i mjaftueshëm dhe mënyrat për të reduktuar stresin janë elementë thelbësorë për jetëgjatësinë.