Lajthitë janë një ushqim energjie dhe lehtësisht të tretshme. Janë të pasura me acide yndyrore të mira dhe vitaminë E, përveç mineraleve dhe vitaminave të grupit B.
Në sajë të përmbajtjes, lajthitë sjellin shumë përfitime për trupin tonë: ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, forcimin e eshtrave, ndihmën për të ulur kolesterolin e keq e të tjerë. Ato janë të shkëlqyeshme për tu konsumuar për mëngjes edhe pse është mirë të mos e abuzoni me ato, pasi kanë shumë kalori. Le të mësojmë më shumë për këtë të frut të thatë: cilat janë vetitë e tij, si t’i konsumoni dhe sa duhet të hani në një ditë.
Përfitimet nga lajthitë
Lajthitë janë të pasura me vitaminën E, e cila mbron lëkurën nga rrezet e dëmshme ultraviolet dhe plakjen e parakohshme, si dhe kryerjen e veprimit anti-tumor, në sajë të pranisë së manganezit, një enzimë antioksidante e prodhuar nga qelizat dhe që mbron organizimin nga qelizat kancerogjene.
Ajo përmban gjithashtu acide yndyrore të mira dhe fitosterole që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe mbajnë nën kontroll nivelet e LDL kolesterolit. Lajthia në fakt është e pasur me yndyra të pangopura, të tilla si acid oleik, i cili ngre nivelin e kolesterolit të mirë HDL. Në sajë të përmbajtjes së magnezit edhe lajthit ndihmojnë në forcimin e kockave, sepse ato janë konsideruar si një burim alternativ në futboll: të dobishme për shëndetin e muskujve.
Lajthitë përmbajnë edhe vitamina B: Vitamina B6 është e domosdoshme për funksionimin e duhur të sistemit nervor, për shkak se ajo është një substancë e nevojshme për krijimin e myelin, e cila rrit efektivitetin e impulseve nervore. Është gjithashtu e rëndësishme për sintezën e serotoninës dhe melatoninës, neurotransmetuesit të sistemit nervor. Lajthitë gjithashtu përmbajnë vitaminë B9, ose acid folik, të dobishme për sintezën e hormoneve; vitaminë B2, e domosdoshme për shëndetin e qelizave të kuqe të gjakut dhe vitaminës B3 e cila favorizon funksionet normale të sistemit digjestiv dhe nervor.
Lajthitë janë gjithashtu një shumë energjike dhe sigurojNë një ushqim të lartë përsa i përket kalorvei: 100 gramë lajthi përmbajnë rreth 630 kcal, por ato asimilohet lehtë. Kokrrat e këtij fruti përmbajnë vaj tëpasur me acide yndyrore të pangopura dhe vitaminë E që përdoren kryesisht për kujdesin e lëkurës dhe të flokëve: Ato kanë veti ushqyese, tonifikuese dhe hidratuese.
Si mund të konsumohen lajthitë
Lajthitë mund të konsumohen në mënyra të ndryshme: në mëngjes ju mund t’i shtoni në kos, së bashku me arra të tjera ose drithëra. Janë ideale për tu konsumuar për ata persona që merren me sport sepse kanë shumë energji. Në kuzhinë, lajthitë jepen veten në krijimin e recetave të ëmbla dhe të shijshme: nëse ato përdoren të pjekura, janë shumë më të tretshme, për më tepër rritet aroma dhe shija. Lajthitë përdoren gjithashtu për prodhimin e çokollatës, konfetave dhe ëmbëlsirave të ndryshme. Blini lajthitë me lëvozhgë, në mënyrë që ato të mos myken, por nëse i blini të ambalazhuara, kujdesuni që t’i mbyllni mirë e të mos marrin ajër. I fusni në qese dhe i mbani në frigorifer: në këtë mënyrë ju mund t’i mbani ato për një kohë të gjatë.
Sa lajthi duhet të hani në mëngjes
Siç e kemi parë, lajthitë janë shumë kalorike, prandaj sasia e përditshme e rekomanduar është 20-30 gramë në ditë, e cila korrespondon me rreth 20-25 lajthi. Kjo është shuma e rekomanduar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare. Koha më e mirë për t’i konsumuar ato është mëngjesi pasi kanë aftësinë për të djegur kalori gjatë ditës.
Kundërindikacionet
Përveç kësaj, konsumi i lajthive nuk rekomandohet për ata që vuajnë nga divertikuloza dhe divertikulitis. (Shumë njerëz kanë disa si xhepa të vegjël në kolonën (zorrën), e tyre të cilët quhen divertikula. Situata e të paturit divertikula të shumta quhet divertikulosis dhe ka një raport të drejtë me moshën që do thotë me rritjen e moshës rritet rreziku për të patur divertikulosis).