Fryrja e barkut është një problem shumë i zakonshëm i stomakut, por problemet me tretjen nuk duhet të jenë pjesë e jetës suaj të përditshme.
Lakra e kuqe është një nga përbërësit më të mirë që mund të konsumoni për të zbutur sistemin tuaj të tretjes dhe për të mposhtur fryrjen. Ndihmon funksionimin e zorrëve dhe ka përfitime të tjera.
- Forcon imunitetin
Lakra e kuqe përmban vitaminë C dhe vitaminë K, së bashku me shumë vitamina dhe minerale të tjera thelbësore. Vitamina C në lakrën e kuqe vepron si një antioksidant i fuqishëm që ndihmon në luftimin e inflamacionit në trup ndërsa mbron qelizat nga dëmtimi. Vitamina C i jep trupit tuaj forcën dhe mbështetjen që i nevojitet për të luftuar bakteret dhe infeksionet pushtuese dhe për ta mbajtur trupin tuaj të shëndetshëm.
- Zorrë e shëndetshme
Fibra e patretshme në lakrën e kuqe ndihmon sistemin tretës të funksionojë pa probleme për të parandaluar kapsllëkun. Gjithashtu ndihmon në lehtësimin e simptomave të gjendjeve gastrointestinale si sindroma e zorrës së irrituar. Lëngu i lakrës së kuqe ndihmon në mbajtjen e sistemit të tretjes të lumtur dhe të shëndetshëm.
- Lufton inflamacionin
Lakra e kuqe përmban fitonutrientë, të cilët janë komponime natyrale anti-inflamatore. Një studim i publikuar në Research in Pharmaceutical Science zbuloi se ngrënia e lakër jeshile çoi në një reduktim të ënjtjes. Fitonutrientët në lakrën e kuqe e bëjnë atë një ilaç natyral për fryrjen dhe inflamacionin.
- Sëmundjet kronike
Antioksidantët në lakrën e kuqe mund të ndihmojnë në parandalimin ose kthimin e dëmtimit të ADN-së që mund të çojë në çrregullime kronike si sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Huntingtonit dhe sëmundja e Parkinsonit. Një studim zbuloi se krahasuar me bimët e tjera të ngrënshme, lakra e kuqe u zbulua se zvogëlon dëmtimin endogjen të ADN-së në qelizat e kancerit të zorrës së trashë. Studiuesit arritën në përfundimin se lakra e kuqe kishte aftësi për të luftuar sëmundjet dhe mund të jetë një nga ushqimet më të mira për të luftuar kancerin.
Receta e lëngut të lakrës së kuqe
- 1 lakër e kuqe
- 1/3 lugë çaji piper kajen
- 1 grusht cilantro
- 1 copë rrënjë xhenxhefili
- 1/4 limoni
- 1/2 filxhan ujë kokosi
Mënyra e përgatitjes: Vendosini gjithçka në blender me pak akull ose ujë nëse është e nevojshme.