Ka vijuar sot në Belgjikë megaprocesi “SKY ECC” me 129 të pandehur, të akuzuar për trafik ndërkombëtar kokaine, mes të cilëve edhe biznesmeni nga Vlora, Eridan Munoz Guerrero. Pas pesë muajsh gjykim, sot të pandehurve iu dha fjala për herë të fundit.

Rreth 15 të pandehur folën shqip, greqisht, italisht, ndonjëherë edhe frëngjisht. Shumë për të shprehur keqardhjen, për të thënë se sa i mundimshëm ishte ky gjyq ose për të siguruar gjykatën se nuk do t’i shohim më.

Për prokurorin federal, Julien Moinil, shumica prej tyre do të duhet të kalojnë vitet e ardhshme në burg.

Seanca e fundit iu kushtua përgjigjeve të avokatëve mbrojtës dhe fjalëve të fundit të të pandehurve. Gjykata më pas njoftoi se çështja do të merrej nën këshillim. Për menaxherët kërkohen 20 vjet.

Dënimi është i paligjshëm, sipas mbrojtjes. Këta të fundit shprehem se maksimumi është 15 vjet. Edhe më keq. Për mbrojtjen, ky gjykim nuk do të ishte i drejtë, sepse të dhënat e papërpunuara, miliona mesazhe të mbledhura përmes “Sky ECC”, nuk do t’i komunikoheshin plotësisht mbrojtjes.

Sipas këtyre avokatëve, procedura do të ishte e papranueshme. Pra pesë muaj për asgjë? Aktgjykimi do të shpallet më 2 shtator.

“Gjyqtarët do të analizojnë argumentet e palëve, prokurori, avokatët, por në bazë të dosjes. Në këtë rast, 220 mijë faqet që janë objekt i analizës së tyre.

Por jo në lidhje me dosjet e tjera që dëgjojmë në shtyp, nëse është e nevojshme, do të duhet të shqiptohet një dënim ”, shpjegon Denis Goeman, zëdhënës i Gjykatës së Shkallës së Parë të Brukselit.