“Meta”, kompania mëmë e Facebook dhe Instagram, po shqyrton ndalimin e reklamave politike nga platforma e saj në Evropë, sepse nuk do të jetë në gjendje të respektojë 3 ligjet e fushatës së BE-së. Në Bruksel, ata po propozojnë një sërë rregullash për platformat e mëdha si Facebook dhe Google, të cilat do t’i detyrojnë ata të zbulojnë informacione rreth reklamave politike, si p.sh. sa kushtojnë, kush ka paguar për to dhe sa i kanë parë ato.

Zyrtarët e “Meta”-s, raporton Guardian, kanë qenë të shqetësuar për planet. Ata janë veçanërisht të interesuar se sa i gjerë do të jetë qëllimi i termit “reklamim politik” dhe sa e vështirë do të jetë për platformën t’u përmbahet rregullave.

Në këtë kontekst “Meta” po shqyrton nëse është më e lehtë të refuzohen të gjitha reklamat politike për të mos shkelur rregullat e BE-së.

Ndikimi në të ardhurat e kompanisë nuk do të jetë i rëndësishëm sepse reklamat politike sjellin relativisht pak të ardhura. Të ardhurat në SHBA ishin 800 milionë dollarë midis 2019 dhe 2020, më pak se 1% e të ardhurave totale nga reklamat.

“Meta” dhe Twitter, ndër të tjera, janë kritikuar për lehtësinë me të cilën përdoruesit e tyre përhapin dezinformata dhe teori konspirative, duke manipuluar votuesit.