Pavarësisht fjalëve se mishi i bardhë është më i mirë për sa i përket efektit të tij në lipidet e gjakut, një hulumtim i ri zbulon se konsumimi i mishit të bardhë është po aq i rëndë për nivelin e kolesterolit sa mishi i kuq.

Mos harroni se mishi i kuq konsiderohet viçi (lopa), derri, qengji dhe dhia. Nga ana tjetër, mishi i bardhë është kryesisht pulë dhe gjeldeti.

Studimi, i befasoi studiuesit me zbulimin se ngrënia e niveleve të larta të mishit të kuq ose mishit të bardhë (pulave) rezulton në nivele më të larta të kolesterolit në gjak, me një sasi të krahasueshme të proteinave bimore.

Për më tepër, ky efekt u vu re pavarësisht nëse dieta përmbante nivele të larta të yndyrës së ngopur, e cila rriti kolesterolin në gjak në të njëjtën masë si të tre burimet e proteinave (mishi i kuq, mishi i bardhë dhe proteinat bimore).

Studiuesit treguan se kufizimi i mishit në përgjithësi, qoftë i kuq apo i bardhë, është më i përshtatshëm për uljen e niveleve të kolesterolit në gjak sesa mendohej më parë. Studimi zbuloi se proteinat bimore janë zgjedhja më e shëndetshme për kolesterolin në gjak.

Ky studim zbuloi gjithashtu se rritja e konsumit të yndyrës së ngopur rrit përqendrimin e grimcave të mëdha LDL, të cilat nuk janë aq të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare sa grimcat më të vogla të LDL.

Më pas, mishi i kuq dhe i bardhë rriti përqindjet e grimcave të mëdha LDL në krahasim me dietat me bazë bimore.

Prandaj, matja e kolesterolit LDL si një faktor rreziku kardiovaskular mund të çojë në një mbivlerësim të këtij rreziku si për doza më të larta të mishit ashtu edhe për yndyrat e ngopura, pasi testet klasike të kolesterolit LDL kapin kryesisht vlerat e grimcave të mëdha LDL.

Në dekadat e fundit, vendin e mishit të kuq e ka zënë mishi i bardhë, pasi i pari është shoqëruar me rritje të rrezikut kardiovaskular.

Megjithatë, deri më sot nuk ka pasur një krahasim midis konsumimit të mishit të kuq, mishit të bardhë dhe proteinave me bazë bimore në nivelet e kolesterolit.

Sipas studiuesve, proteinat bimore të siguruara nga perimet, bulmeti dhe bishtajore janë zgjidhja më e mirë për nivelin e kolesterolit.