Gjërat që ne përdorim në jetën tonë të përditshme mund të dëshmojnë se janë jo të shëndetshme për ne, si aromatizuesit e ajrit dhe printerat me lazer.

Ne kemi formuar një listë të produkteve shtëpiake që mund të jenë jo të shëndetshme dhe të rrezikshme nëse përdoren gabimisht.

Letra e aluminit

Ky artikull i dobishëm shtëpiak mund të ketë efekte të dëmshme shëndetësore pasi grimcat e aluminit mund të transferohen në ushqimin tuaj.

Sipas një studimi, veçanërisht kur gatuani ushqimin tuaj të mbështjellë me letër alumini, mund të jeni duke konsumuar nivele më të larta të aluminit nga sa rekomandohet.

Efektet shëndetësore të të ngrënit shumë alumin në dietën tuaj kanë lidhje të mundshme me sëmundje dhe mund të përkeqësojnë të tjerët siç është sëmundja e Crohn.

Efektet e përdorimit të letrës së aluminit mund ta bëjnë jetën tuaj të pakëndshme duke shkaktuar përke qësim të kushteve tashmë ekzistuese.

Tiganë jo ngjitës

Ndërsa këto vegla të dobishme kuzhine na kursejnë kaq shumë kohë kur bëhet fjalë për pastrimin e tyre, ato mund të shkaktojnë shqetësime më serioze për shëndetin. Për shkak se ato janë të veshura në kimikate polfluoroalkyl, ato mund të lëshojnë gazra toksikë dhe kimikate kur nxehen.

Studimet kanë zbuluar që PFC-të mund të hyjnë në ushqimin tuaj nga tigani, si dhe nga paketimi i ushqimit.

Pastruesit e furrës

Për shkak se pastruesit e furrës dhe kullimit janë krijuar për të lehtësuar papastërtitë dhe bllokimet, ato mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tonë. Pastruesit e furrave përmbajnë alkalet gërryese, që do të thotë se ato mund të shkaktojnë djegie, probleme të frymëmarrjes dhe më shumë nëse thithen ose derdhen në lëkurë

Pastruesit e kullimit gjithashtu kanë rreziqe shëndetësore nëse thithen, gëlltiten ose nëse bien në kontakt me sytë tuaj dhe mund të shkaktojnë helmim. Kjo për shkak se përmbajnë Trioksid squfuri dhe Acid sulfurik, përbërës që mund të jenë shumë të rrezikshëm për shëndetin tuaj.

Enë plastike për ruajtje

Kontejnerët plastikë për ruajtje janë të dobishëm për ta marrë drekën tonë me vete në punë, megjithatë ato gjithashtu mund të lëshojnë kimikate të keq ija në ushqimin tuaj nëse përdorni mikrovalë për t’i ngrohur ato. Këto kimikate quhen BPA dhe ne po i konsumojmë ato nga plastika, si kutitë e ruajtjes dhe shishet.

Ngrohja e kutive plastike në mikrovalë mund të nënkuptojë që ju po hani më shumë BPA, të cilat duket se janë të lidhura me efekte serioze shëndetësore si kanceri, diabeti dhe mbipesha.

Aromatizuesit e ajrit

Të gjithë e duam një aromë të mirë ajri që përmirëson përvojën tonë në shtëpi, qoftë për të maskuar aromat nga kafshët ose për të freskuar shtëpinë për mysafirët. Megjithatë, këto sprays mund të shkaktojnë probleme shëndetësore, sipas disa studimeve.

Një studim thotë se ato mund të ndikojnë në zhvillimin e riprodhimit, dhe një tjetër nënkupton që ato mund të shkaktojnë migrene dhe probleme me frymëmarrjen.

Bateritë

Bateritë janë diçka që ne të gjithë zotërojmë dhe kemi nevojë, por ato gjithashtu mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tonë nëse përdoren gabimisht. Kjo për shkak se shumë prej tyre bëhen me acid sulfurik i cili është i dëmshëm për lëkurën nëse rrjedh.

Një studim thotë që bateritë litium-jon (ato që përdorim në telefonat tanë) mund të jenë veçanërisht të dëmshëm nëse dëmtohen. Kjo për shkak se ato mund të lëshojnë një gaz fluoridi toksik, i cili është i rrezikshëm për shëndetin tonë, veçanërisht nëse bateria merr flakë.

Zbardhuesi

Pothuajse çdo shtëpi ka zbardhues, kimikatin që është i garantuar për të pastruar shtëpinë tuaj. Rreziqet e zbardhimit janë të njohura, pasi mund të shkaktojnë djegie, verbim dhe probleme me frymëmarrjen. Një studim gjithashtu thotë se mund të jetë i lidhur me shenjat e astmës, kur e përdorni gjatë pastrimit.

Kur bëhet fjalë për pastrimin, përzierja e zbardhuesit me produkte të tjerë pastrimi mund të jetë shumë e dëmshme sepse mund të shkaktojë një reaksion kimik me tymosje dhe gazra të rrezikshëm, siç është gazi i klorit.