Kur drita jeshile ndizet në pajisjen tuaj, rrëshqitni poshtë nga lart për të zbuluar se cili aplikacion po përdor kamerën dhe/ose mikrofonin.

Drita jeshile (drita) në këndin e sipërm djathtas të smartfonit tuaj që funksionon me sistemin operativ Android ju tregon se një aplikacion po përdor sensorët në celular – ose mikrofonin ose kamerën , shkruan “Daily Mail”.

Natyrisht, nëse drita e përmendur është e ndezur dhe nuk keni lançuar asnjë aplikacion që përdor një kamerë ose mikrofon, është e mundur që një aktor keqdashës po ju spiunon përmes një lloj spyware.

Në shumicën e rasteve, nuk duhet t’i kushtoni vëmendje këtij lambiku, megjithatë, nëse dyshoni se dikush po ju spiunon, atëherë duhet të jeni të shpejtë dhe të zgjuar.

– Drita do të ndizet nëse përdorni kamerën, nëse bëni një telefonatë ose nëse përdorni një aplikacion që nuk mund të funksionojë pa to, për shembull, një asistent zanor ose dixhital. Bëhet fjalë kryesisht për aplikacionet që keni lejuar të përdorin kamerën dhe mikrofonin tuaj – thotë Jamie Akhtar, CEO dhe bashkëthemelues i CyberSmart, një kompani e sigurisë kompjuterike.

– Megjithatë, nëse vëreni një dritë portokalli ose jeshile në këndin e sipërm djathtas kur nuk jeni duke përdorur asnjë aplikacion, është koha për të hetuar – shton Akhtar.

– Zakonisht është për shkak se keni lejuar një aplikacion të ketë akses te kamera ose mikrofoni kur nuk funksionon. Rishikoni se cilat aplikacione keni lejuar të përdorin kamerën dhe mikrofonin dhe parandaloni përdorimin e tyre nga aplikacionet që nuk kanë qasje në to. Nëse kjo nuk ju ndihmon, është e mundur që telefoni juaj të jetë hakuar dhe jeni duke u gjurmuar – pohon Akhtar.

Drejtori i Përgjithshëm i CyberSmart këshillon përdoruesit e dyshimtë që të skanojnë telefonat e tyre celularë për të parë nëse ndonjë softuer keqdashës dhe i dëmshëm u është hedhur disi atyre . Përdoruesit duhet të ndryshojnë më pas fjalëkalimet e tyre, jo në pajisjen e dyshuar, por në një pajisje që ata e dinë se është e sigurt. Më në fund, telefoni celular duhet të rikthehet në cilësimet e fabrikës.

Kur drita jeshile ndizet në pajisjen tuaj, rrëshqitni poshtë nga lart për të hapur menynë e sipërme që tregon se cili aplikacion po përdor kamerën dhe/ose mikrofonin. Nëse më pas shtypni dritën jeshile me gishtin tuaj, celulari do t’ju tregojë se cili aplikacion po përdor kamerën dhe/ose mikrofonin. Nëse mendoni se aplikacioni nuk ka asgjë për t’i përdorur këto dy pajisje, anuloni lejen e tij në cilësimet.