Gazprom ka njoftuar se nuk mund t’i konfirmojë Italisë dërgimin e vëllimeve të kërkuara të gazit për shkak të pamundësisë së deklaruar të transportit të gazit përmes Austrisë.

Këtë e bën të ditur Eni, duke sqaruar se rrjedhimisht flukset e gazit rus me destinacion Enin përmes pikës hyrëse të Tarvisio do të jenë zero.

Bazuar në komunikimin e lëshuar nga Eni, e cila rezervon të drejtën të raportojë çdo rifillim të furnizimit, rrjedhjet e gazit të shtunën do të jenë të pavlefshme.

Arsyeja shpjegohet në kanalin Telegram të Gazprom:

“Transporti i gazit rus në bazë të kontratave të Gazprom Export përmes Austrisë u pezullua për shkak të refuzimit të operatorit austriak për të konfirmuar terminet e transportit. Arsyeja lidhet me ndryshimet rregullatore që ndodhën në Austri në fund të shtatorit. Gazprom po punon për zgjidhjen e problemit bashkë me blerësit italianë”.

Kompania ruse, po punon për zgjidhjen e problemit dhe zhbllokimin e furnizimeve me gaz të destinuar për Italinë.

“Gazprom nuk po i dërgon më gaz Eni-t pasi, sipas komunikimeve të tij, nuk do të jetë në gjendje të përmbushë detyrimet e nevojshme për të marrë shërbimin e dispeçimit të gazit në Austri ku duhet ta dorëzojë atë”, tha zëdhënësi i organit publik italian.

“Megjithatë, ne e kuptojmë se Austria po vazhdon të marrë gaz në pikën e dërgesës në kufirin Sllovaki-Austri. Ne po punojmë për të verifikuar me Gazprom nëse është e mundur të riaktivizohen flukset drejt Italisë”, shtoi ai.