Për të mbrojtur zemrën tuaj, është thelbësore të kujdeseni për shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe një nga mënyrat më efektive për ta bërë këtë është të adoptoni një dietë të shëndetshme për zemrën.
Marrja e rregullt e ushqimeve të pasura me antioksidantë, si dhe ulja e konsumit të atyre që kanë një efekt negativ në zemër, mund të kontribuojnë ndjeshëm në shëndet.
Nutricionistët Mary Sabat, Lisa Andrews dhe Susan Schachter theksojnë tre lloje ushqimesh që mund të shkaktojnë bllokim të arterieve dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Patate të skuqura
Edhe pse e shijshme, patatet e skuqura mund të jenë të dëmshme për shëndetin, veçanërisht kur bëhet fjalë për zemrën. Sipas Sabat, konsumimi i rregullt i patateve mund të çojë në një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë bllokimin e arterieve dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës.
Donuts
Donuts mund të tingëllojë si një opsion joshëse për të filluar ditën, por ëmbëlsia e tyre mund të ndikojë negativisht në shëndetin e arterieve dhe zemrës. “Shumica e donutëve përmbajnë miell të rafinuar, sheqer dhe yndyrë, të cilat së bashku mund të rrisin nivelet e sheqerit në gjak dhe rrezikun e diabetit”. “Diabeti në vetvete është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet e zemrës”, thotë Andrews.
Miellit të rafinuar shpesh i mungojnë fibrat dhe lëndët ushqyese thelbësore, të cilat mund të shkaktojnë rritje të shpejtë të sheqerit në gjak. Këto pika mund të çojnë në rezistencë ndaj insulinës dhe inflamacion, të cilët janë faktorë kyç në aterosklerozën. Përveç kësaj, yndyra në donut, zakonisht në formën e yndyrës trans jo të shëndetshme ose të ngopur, rrit më tej nivelet e kolesterolit LDL dhe nxit formimin e pllakave në arterie.
Proshutë
Proshuta është ushqimi i preferuar i mëngjesit, por mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e zemrës. Andrews thekson proshutën si një nga fajtorët kryesorë të bllokimit të arterieve për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrave të ngopura dhe natriumit.
“Si proshuta e viçit ashtu edhe ajo e derrit janë të ngarkuara me yndyrë të ngopur dhe natrium, duke i bërë ato një nga zgjedhjet më të rrezikshme për shëndetin e zemrës”. Yndyrnat e ngopura stimulojnë mëlçinë të prodhojë më shumë kolesterol, gjë që mund të çojë në aterosklerozë”, përfundon dietologia.