Sapo Ukraina të marrë avionë luftarakë F-16, Kievi do të jetë i lirë t’i përdorë ato kundër objektivave ushtarake brenda Rusisë, ka njoftuar Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg ka argumentuar se Ukraina ka të drejtën e vetëmbrojtjes kundër “agresionit” rus, i cili do të përfshinte “goditjen e objektivave legjitime ushtarake ruse jashtë Ukrainës”.

Megjithatë Stoltenberg nuk ka zbuluar se kur Ukraina do të ketë akses te këto mjete luftarake, ndërsa ka theksuar se çdo anëtar i NATO-s që është zotuar t’i dorëzojë avionët ka politika të ndryshme dhe do të vendosë vetë për afatet kohore.

Ndërsa disa nga mbështetësit e Ukrainës duan që avionët në veprim sa më shpejt të jetë e mundur, ata do të kenë një ndikim më të fortë nëse pilotët janë të trajnuar mirë dhe ka mjaft ekuipazhe mirëmbajtjeje dhe mbështetjeje në dispozicion, shpjegoi Stoltenberg.

Ukraina ka kërkuar prej kohësh F-16 si një mënyrë për të luftuar epërsinë ajrore të Rusisë. Danimarka dhe Holanda janë zotuar të dyja të kontribuojnë me disa nga avionët e tyre, me presidentin Zelensky që e vendos numrin e përgjithshëm në 42.