NATO ka ndaluar zyrtarisht stafin që të shkarkojnë aplikacionin e mediave sociale TikTok në pajisjet e tyre të ofruara nga NATO, duke përmendur shqetësimet e sigurisë, sipas dy zyrtarëve të NATO-s të njohur me këtë çështje.

Zyrtarët e NATO-s i dërguan një notë stafit të premten në mëngjes duke njoftuar ndalimin, thanë zyrtarët. Shënimi e bëri zyrtarisht ndalimin, por TikTok nuk ishte vërtet i përdorshëm në pajisjet e lëshuara nga NATO më parë, gjithsesi, thanë zyrtarët, për shkak të kufizimeve të brendshme të teknologjisë.

“Siguria kibernetike është një prioritet kryesor për NATO-n. NATO ka kërkesa të forta për përcaktimin e aplikacioneve për përdorim zyrtar të biznesit. TikTok nuk është i aksesueshëm në pajisjet e NATO-s”, tha një zyrtar i lartë i NATO-s për CNN.

NATO është organi më i fundit qeveritar që ndalon aplikacionin për shqetësimet se qeveria kineze mund të ketë akses në të dhënat e përdoruesve të TikTok përmes kompanisë së saj mëmë kineze, Bytedance. SHBA, Britania e Madhe, Norvegjia, Parlamenti Evropian dhe vende të tjera e kanë ndaluar tashmë aplikacionin nga pajisjet e lëshuara nga qeveria.

Shefi ekzekutiv i TikTok, Shou Chew, u theksoi ligjvënësve amerikanë në fillim të këtij muaji se kompania është plotësisht e pavarur nga Pekini dhe tha se ai “nuk ka parë asnjë provë që qeveria kineze ka akses në ato të dhëna; asnjëherë nuk na kanë kërkuar, nuk e kemi dhënë”.

Ai shtoi se TikTok po zhvendos të dhënat e tij në SHBA, për t’u ruajtur në tokën amerikane nga kompania amerikane Oracle.”Pra, rreziku do të ishte i ngjashëm me çdo qeveri që shkon në një kompani amerikane, duke kërkuar të dhëna,” tha ai.

Megjithatë, qeveritë perëndimore mbeten skeptike.

TikTok duhet të “mbarojë në një mënyrë ose në një tjetër”, i tha Kongresit Sekretari i Shtetit Antony Blinken në fillim të këtij muaji në një seancë të veçantë, në të njëjtën ditë që Chew po dëshmonte. “Është e qartë se ne, administrata dhe të tjerët jemi kapur nga sfida që ajo paraqet dhe po ndërmarrim veprime për ta trajtuar atë.”