Nëse e gjeni veten të dëshpëruar dhe “ngushëlloheni” me ëmbëlsira, atëherë kjo është një shenjë se varësia ndaj sheqerit është e vërtetë.
Sheqeri synon qendrën e kënaqësisë së trurit për të çliruar hormonin e ndjenjës së mirë dopamine. Pason një rreth vicioz ku ngrënia e sheqerit rrit dopaminën dhe rritja e dopaminës rrit dëshirat për sheqer.
Konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar me kalimin e kohës mund të ketë pasoja të ndryshme shëndetësore, si shtimi në peshë, problemet e gjumit, problemet e tretjes, mjegulla e trurit dhe kavitetet, ndër të tjera.
Ndërsa nuk është e thjeshtë të shmangni të gjitha sheqernat e shtuara në dietën tuaj, është një ide e mirë të lexoni etiketat, të përqendroheni në ushqime të plota të papërpunuara sa më shumë që të jetë e mundur, të hiqni dorë nga pijet me sheqer dhe të zgjidhni karbohidrate më të shëndetshme, të pasura me fibra ose drithëra integrale.
Shenja që tregojnë se po hani shumë sheqer
Këtu janë disa shenja të papritura që mund të hani shumë sheqer, sepse le ta pranojmë, ne ndoshta jemi…
- Njollat
Jo vetëm puçrrat e rastësishme, por puçrrat sikur të jeni sërish 14 vjeç? Sheqeri rrit nivelet e insulinës që mund të prishin hormonet tona dhe ta kthejnë fytyrën tuaj në një rrëmujë me pika.
- Lodhje
Nëse jeni ende duke u zgjuar të rraskapitur edhe pas një gjumi të plotë të natës, kjo mund të jetë një shenjë e sheqerit të tepërt. Sheqeri prish cilësinë e gjumit. Plus, luhatjet e mëdha të sheqerit në gjak dhe insulinës mund të shkaktojnë rënie të mprehtë të niveleve të energjisë dhe të ndikojnë në nivelet e përgjithshme të energjisë.
- Era e trupit
Shumë sheqer ushqen bakteret dhe majanë dhe djersa juaj mund të marrë një erë të çuditshme të ëmbël apo edhe të thartë. Djersa me aromë frutash mund të jetë një shenjë e një ndërlikimi më serioz të quajtur ketoacidozë diabetike.
Kjo ndodh te individët me diabet, kryesisht të tipit 1, nëse nivelet e glukozës në gjak nuk menaxhohen, por sigurisht që ka kuptim të mbahet konsumi i sheqerit brenda një diapazoni të arsyeshëm.
- Ndryshimet e humorit
Nëse ndiheni nervoz, mund të jetë një shenjë se po hani shumë sheqer. Rritjet dhe uljet e sheqerit pasqyrohen nga emocionet tona. Kur nivelet e sheqerit në gjak bien, bie edhe disponimi ynë.
- Nuk shijoni njësoj
Gjërat që natyrisht duhet të kenë shije të ëmbël, si luleshtrydhet ose patatet e ëmbla, tani kanë shije të mërzitshme. Kjo është një shenjë se toleranca juaj ndaj sheqerit është rritur në qiell dhe ju duhet një sasi qesharake për t’u ndjerë të kënaqur.
- Gjuha e turbullt
Keni vënë re ndonjëherë një ndjenjë të çuditshme në gjuhën tuaj? Këto janë bakteret që kanë një “festë” duke u ushqyer me sheqer në gojën tuaj. Ata e duan sheqerin po aq sa ju. Ushqimet e pasura me sheqerna të rafinuara ndryshojnë aciditetin e gojës dhe bëjnë që gjuha të bëhet e bardhë dhe e mbuluar si me gëzof.
- Kruajtje
Shumë sheqer mund të shkaktojë inflamacion, i cili ndonjëherë shfaqet si një lëkurë misterioze dhe kruarje.
- Probleme me trurin
Hulumtimet kanë lidhur sheqerin e tepërt me inflamacionin në tru, duke çuar në mangësi të kujtesës, konfuzion dhe paaftësinë e papritur për të kujtuar se ku i keni vendosur çelësat.
- Fryrja e barkut
Sheqeri i lartë mund të prishë ekuilibrin delikat të mikrobiomës sonë të zorrëve. Bakteret e mira pakësohen dhe bakteret e këqija rriten, duke çuar në dysbiozë (një çekuilibër mes këtyre baktereve) dhe bashkë me të, fryrje dhe gazra.