Gjithnjë e më shumë rekorde do të thyhen për shkak të ngrohjes globale, e cila vazhdimisht ka çuar në rritjen e temperaturave dhe ngjarje ekstreme të motit në planet.

Sipas raportit të Shërbimit Europian të Ndryshimeve Klimatike Copernicus (C3S), globalisht tetë vitet e fundit ishin më të ngrohtat e regjistruara dhe viti 2022 ishte viti i pestë më i ngrohtë.

Gjetjet e raportit për kontinentin e vjetër demonstrojnë destabilizimin e konsiderueshëm të klimës në Europë, pasi vera e vitit 2022 ishte vera më e nxehtë e regjistruar ndonjëherë.

Ajo që në fakt na ka bërë përshtypje është fakti se Europa Perëndimore është më e prekur nga këto ndryshime, si për shembull në Mbretërinë e Bashkuar ku temperatura arriti mbi 40°C për herë të parë.

Ballkani duket se është i prekur nga masa ajrore më të ftohta se normalja dhe reshje të shumta. Për këtë vit, megjithatë, është herët për të bërë vlerësime të sakta, megjithatë, ka optimizëm se vera, në bazë të gjasave, do të jetë relativisht e freskët.

“A do të vazhdojë apo jo këtë verë nuk mund ta dimë, ka shumë skenarë. Në bazë të skenarëve që disponojmë, kemi vënë re temperaturat këtë verë ndoshta do të luhaten afër mesatares së 30 viteve të fundit”, sipas një metereologu.

Sipas raportit të Shërbimit Europian të Ndryshimeve Klimatike Copernicus (C3S) dhe siç raportohet nga ekipi shkencor, temperaturat e larta dhe mungesa e vazhdueshme e reshjeve shkaktuan një thatësirë ​​të konsiderueshme, e cila në kulmin e saj preku pjesën më të madhe të Europës.

Këto ndikuan në përhapjen e zjarreve të mëdha në pyje. Megjithatë, efektet e krizës klimatike vazhdojnë të prekin edhe Mesdheun, pavarësisht se Europa Perëndimore u godit më së shumti në vitin 2022.

“Franca dhe Italia përjetuan thatësirë ​​shumë të madhe deri në shkurt dhe temperatura shumë të larta, me reshje minimale të borës gjatë dimrit. Mesdheu vazhdon të ngrohet, Ballkani jugor, nuk u prek nga temperaturat ekstreme të larta. Turqia për shembull, vuajti nga thatësira deri në mars, pasi në disa zona nuk ra shi apo borë për 3 muaj rresht.

Thatësira që i parapriu ndikoi edhe në përmbytjet që pasuan. Kriza klimatike po intensifikon gjithnjë e më shumë ngjarjet ekstreme të motit, diçka që u demonstrua vitin e kaluar dhe u konfirmua gjithashtu nga periudhat e gjata të thatësirës që goditën pjesë të Europës dhe gjithashtu nga vala historike e të nxehtit e regjistruar në Azinë Lindore gjatë kësaj periudhe.

Në gadishullin Iberik në ditët në vijim pritet një valë e të nxehtit,  në Sevilje, parashikohet që temperatura të arrijë në 39 gradë Celsius në fund të muajit prill. Thatësira të mëdha por edhe përmbytje më të shpeshta pritet të ndodhin në vitet e ardhshme, sipas një studimi të ri nga NASA.

Studimi konfirmon se thatësirat e mëdha dhe periudhat e reshjeve të mëdha kanë ndodhur vërtet më shpesh. Në fakt, duke përdorur metoda speciale të matjes dhe duke shqyrtuar të dhënat 20 vjeçare, ata arritën në përfundimin se ngjarjet ekstreme të ciklit të ujit po bëhen më të shpeshta dhe gjithashtu se intensiteti i përgjithshëm global i këtyre ngjarjeve ekstreme u rrit nga viti 2002 në 2021 .

Sipas studimit dhe siç raportohet nga ekipi shkencor i librave klimatik, “intensiteti global i këtyre ngjarjeve ekstreme të lagështa dhe të thata është i lidhur ngushtë me ngrohjen globale: nga 2015 deri në 2021, shtatë nga nëntë vitet më të ngrohta në të dhënat moderne të klimës.