Teobromina, një kimikat që gjendet në çokollatën e zezë, mund të ketë veti anti-plakje, sipas një studimi të ri.

Studimi, i botuar në revistën Aging, zbuloi se teobromina, një përbërës i zakonshëm bimor që vjen nga fasulet e kakaos, mund të ngadalësojë plakjen biologjike.

“Studimi ynë gjen lidhje midis një përbërësi kyç të çokollatës së zezë dhe qëndrimit më të ri për më gjatë. Ndërsa nuk po themi se njerëzit duhet të hanë më shumë çokollatë të zezë, ky hulumtim mund të na ndihmojë të kuptojmë se si ushqimet e përditshme mund të përmbajnë të dhëna për jetë më të shëndetshme dhe më të gjata”, tha Jordana Bell, autorja kryesore e studimit. 

Hulumtuesit shqyrtuan 509 pjesëmarrës në Mbretërinë e Bashkuar dhe 1,160 në Gjermani, dhe zbuluan se ata me nivele më të larta të teobrominës në gjakun e tyre kishin një moshë biologjike më të ulët se mosha e tyre aktuale.

Studiuesit përcaktuan moshën biologjike të pjesëmarrësve duke parë ndryshimet kimike në ADN-në e tyre për të parë se sa shpejt po plakeshin, dhe duke vlerësuar gjatësinë e telomereve të tyre, të cilat janë kapakët mbrojtës në skajet e kromozomeve. Telomeret më të shkurtra shoqërohen me moshën e shtyrë dhe sëmundjet që lidhen me moshën.

Çokollata e zezë është shoqëruar më parë me përfitime të tjera të mundshme shëndetësore, duke përfshirë edhe shëndetin e zemrës. Megjithatë, shkencëtarët vërejnë se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht lidhjen midis teobrominës dhe plakjes.