Në prag të Ditës Botërore të Parandalimit të Mbytjes, drejtori rajonal evropian i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) theksoi urgjencën e rritjes së ndërgjegjësimit për mbytjen si një çështje e shëndetit publik, e cila vret rreth 20,000 njerëz çdo vit në rajonin evropian.

“Shumica prej nesh rrallë, nëse ndonjëherë, mendojnë për mbytjen si një rrezik për shëndetin publik me ndikim të rëndësishëm,” tha Dr. Hans Henri P. Kluge në një deklaratë.

Përmbysja e fundit e Adriana, një anije peshkimi që transportonte emigrantë në ujërat midis Greqisë dhe Italisë, i shtoi qindra viktima këtij numri në qershor. “Në atë katastrofë të vetme, më shumë se 600 njerëz u grumbulluan në dëshpërim dhe u mbytën së bashku; shumica e trupave nuk do të rikthehen kurrë,” vuri në dukje ai.

Sipas OBSH-së, shumica e viktimave mbyten në mënyrë tragjike të vetme në rrethana të ndryshme, nga pishinat e pambikëqyrura deri te rrymat vdekjeprurëse.

Evropa është shtëpia e përdoruesve më të mëdhenj të alkoolit në botë për frymë, dhe kjo gjithashtu shton krizën. “Alkooli është i lidhur për shkak të 26 përqind të të gjitha vdekjeve nga mbytja në rajonin evropian,” tha Kluge.

Kriza e migracionit e përkeqëson më tej çështjen. “Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin, rreth 34,000 njerëz janë mbytur gjatë migrimit që nga viti 2014,” tha Kluge, duke nënvizuar urgjencën për të vepruar.

“Kjo përfaqëson 60 për qind të të gjitha vdekjeve të regjistruara të lidhura me migracionin, dhe nga këto, pothuajse katër nga pesë kanë ndodhur në Mesdhe dhe Kanalin Anglez, të dyja brenda Rajonit Evropian të OBSH-së,” tha drejtori.

Në nivel global, të paktën 236,000 njerëz humbasin jetën nga mbytja çdo vit, sipas OBSH-së.

“Kjo, megjithatë, llogarit vetëm për mbytje të paqëllimshme. Numri i vërtetë, duke përjashtuar vdekjet nga shkaqe të tjera të lidhura, është nënvlerësuar nga 30 deri në 50 për qind,” tha Kluge.

Me afrimin e Ditës Botërore të Parandalimit të Mbytjes më 25 korrik, Kluge bëri thirrje për veprime urgjente për të adresuar problemin. “Ne duhet të sigurojmë që fokusi ynë kolektiv në mbytje nuk do të bazohet më në katastrofën më të fundit të viktimave masive… por në atë se si humbja e çdo jete nga mbytja mund të ishte parandaluar në radhë të parë”, tha ai.