Një mision faktmbledhës i mandatuar nga OKB- ja u kërkoi autoriteteve iraniane që të ndalojnë ekzekutimin e njerëzve që u dënuan me vdekje për pjesëmarrje në protestat antiqeveritare që tronditën vendin vitin e kaluar.

Vdekja e 22-vjeçares Mahsa Amini në shtator 2022, ndërsa ishte në paraburgim nga policia e moralit të vendit, shkaktoi një valë protestash masive në të gjithë Iranin, duke shënuar sfidën më të madhe për udhëheqësit e tij klerik në dekada.

Që atëherë, disa njerëz janë varur për pjesëmarrje në trazirat, të cilat liderët e Iranit kanë akuzuar armiqtë perëndimorë të vendit për nxitje.

“Ne u bëjmë thirrje autoriteteve iraniane të ndalojnë ekzekutimet e individëve të dënuar dhe të dënuar me vdekje në lidhje me protestat dhe përsërisin kërkesat tona për të na vënë në dispozicion dosjet gjyqësore, provat dhe gjykimet në lidhje me secilin prej këtyre personave,” tha Kryetari i Misionit të Faktmbledhës së Iranit, në Këshillin e të Drejtave të Njeriut në Gjenevë.

Misioni bëri thirrje gjithashtu për “lirimin e të gjithë atyre që u arrestuan për ushtrimin e të drejtës së tyre legjitime për tubim paqësor dhe për raportim mbi protestat”.

Duke iu përgjigjur deklaratës në komentet për Këshillin, Kazem Gharib Abadi, sekretari i përgjithshëm i Këshillit të Lartë të Iranit për të Drejtat e Njeriut , e quajti krijimin e misionit të gjetjes së fakteve vitin e kaluar “një veprim tërësisht i motivuar politikisht dhe i papranueshëm”.

Në maj, Irani ekzekutoi tre burra për të cilët tha se ishin të implikuar në vdekjen e tre anëtarëve të forcave të tij të sigurisë gjatë demonstratave.