Përballë telasheve të reja, por edhe krejtësisht të paparashikueshme, Cristiano Ronaldo e gjen veten dhe problemet e tij janë sërish të vendosura në Shtetet e Bashkuara.

Aty ku vetëm pak ditë më parë ai më në fund (?) shmangu akuzën për përdhunim të Kathryn Mayorga-s , tani ai po përballet me një padi grupore të investitorëve të mashtruar në… botën e errët të kriptomonedhave .

Çfarë lidhje ka CR7 me monedhat dixhitale?

Që nga qershori 2022, portugezi është një nga figurat qendrore në marketingun agresiv të kompanisë Binance, e cila është shkëmbimi më i madh i kriptomonedhave në botë.

Kompania e themeluar nga kinezi Zhangpeng Zhao, u bë e madhe në një periudhë të shkurtër kohore (duke përfituar nga furia që mbizotëronte në dy vitet e mëparshme për kriptovalutat), por shpejt u gjend në objektivin e autoriteteve… Dhe hetimet të nxjerra në sipërfaqe një mori shkeljesh që rezultuan në një kohë

që gjykimi në SHBA po vazhdon, Zhao tashmë është deklaruar fajtor për “shkeljen e ligjeve të SHBA kundër pastrimit të parave” dhe është një e kaluar nga kompania që ai themeloi.

Në të njëjtën kohë, Binace, pasi ka pranuar shkeljen e ligjeve, tashmë ka pranuar të paguajë dëmshpërblim prej 4.3 miliardë dollarësh (3.92 miliardë euro) dhe ka shumë gjasa që kjo shumë të rritet edhe më shumë.

Pse fajësojnë Ronaldon?

Megjithatë, një grup investitorësh të mashtruar që kishin vënë paratë e tyre në NFT-në e Ronaldos (të cilën ai po e promovonte përmes partneritetit të tij më të gjerë me Binance) pasi e dëgjuan atë duke i nxitur ata që të “bashkohen me komunitetin dhe platformën Binace”, vendosën të bëjnë një lëvizje dhe kundër tij. duke ngritur një padi grupore duke kërkuar një dëmshpërblim prej 1 miliardë dollarësh (920 milionë euro).

Bashkëpunimi i Ronaldos me kompaninë është aktiv, por paditësit po merren me atë që ka ndodhur muajt e fundit ku asi i Al Nast sipas asaj që përmendet në padi “promovoi, asistoi dhe/ose mori pjesë aktive në ofertën dhe shitjen e të paregjistruarve, letrat me vlerë në koordinim me Binance”.

Ata më pas theksojnë se CR7 është angazhuar në “…një fushatë të qëndrueshme dhe agresive promovuese dhe reklamuese për Binance”, me paditësit që argumentojnë se popullariteti i futbollistit – i cili ka 110.3 milionë ndjekës në X (ish Twitter) dhe një 613 milionë ndjekës shtesë në Instagram – ndihmuan në rritjen e bazës së përdoruesve të Binance.

Provat e siguruara nga personat që ngritën padinë thonë se NTF-ja e Ronaldos u shit në asnjë moment dhe javën e ardhshme kërkimet në internet rreth kompanisë treguan një rritje 500%!

Ankuesit besojnë gjithashtu se “si një përfaqësues me pagesë, ai duhet të kishte zbuluar çdo pagesë që ka marrë për promovimin e kriptomonedhave, siç kërkohet nga udhëzimet e Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA-së”, duke lënë gjithashtu pika për evazion fiskal.

Por pavarësisht seriozitetit të akuzave, Ronaldo nuk duket shumë i shqetësuar pasi javën e kaluar ai postoi një video konkursi përmes Binacce në të cilën ftonte ndjekësit e tij të merrnin pjesë…