Tërmeti me magnitudë 5.1 ballë në Gjirin e Kios në Turqi dhe pasgoditja 4.5 që pasoi, tre minuta më vonë, tronditi sot, të hënën, vendin fqinj dhe shqetësoi sizmologët në Turqi dhe Greqi.

Në Bursa, e cila është tridhjetë kilometra nga epiqendra, dhe në qytete të tjera, njerëzit dolën në rrugë të frikësuar, kryesisht për shkak se zona është veçanërisht sizmike dhe tërmete të mëdha janë regjistruar në të kaluarën. Mësuesit nxorën nxënësit nga shkolla dhe rrugët u mbushën me punëtorë që lanë zyrat e tyre.

“Tërmeti nuk ka ndodhur në çarjen e Stambollit, por në një çarje më të vogël. Ky tërmet është në një pikë kyçe. Me fjalë të tjera, është në një degë të thyerjes që u thye gjatë kësaj periudhe kohore rreth 20 minuta më parë, prodhoi tërmetin 5.2 gradë dhe në thelb tregon se thyerja tani është e pjekur”, tha sizmologu Efthymios Lekkas.

Profesori i njohur i sizmologjisë, i cili ka paralajmëruar më parë për një tërmet të madh në Stamboll, theksoi se tërmeti e ka origjinën nga një çarje që është pjesë e degës jugore të çarjes së Anadollit të Veriut.

Profesori i sizmologjisë Naci Gyorur, i njohur në Turqi për paralajmërimet e tij të vazhdueshme për një tërmet të madh të pritshëm, tha: “Tërmeti ndoshta ka origjinën nga seksioni i thyerjes Zegtinbayi në Gjirin e Kiu (Gemlik). Ky thyerje është pjesë e degës jugore të thyerjes së Anadollit të Veriut. Dega jugore është një zonë thyerjeje me lëvizje të ngadaltë, por e akretuar. Në tërmetet e vitit 1999, mendoj se humbi një pjesë të energjisë së saj. Tani presim tërmetin në degën veriore. Nuk shoh problem për momentin, por duhet të merren masa në Gemlik”.

Drejtori i Observatorit të Stambollit, Haluk Ozener, tha në një konferencë për shtyp se “deri tani ka pasur 40 tërmete. Pasgoditja më e madhe është 3.8 të shkallës Rihter. Nëntë nga pasgoditjet janë mbi 3 të shkallës Rihter.” Ai sqaroi se në Marmaras janë dy degë të fajit. Kjo zonë është një thyerje aktive në Marmaras në jug. Sipas të dhënave, tërmete të mëdha në këtë zonë kanë ndodhur edhe në të kaluarën. “Ne presim një tërmet në Marmaras, por kjo nuk do të thotë që çdo tërmet në Marmaras është ky tërmet. Rreth nëntë tërmete ndodhin në Marmaras çdo vit”, tha ai.

Autoritetet turke, megjithatë, u shfaqën qetësuese, me Mahmut Demirtas, prefekt i Bursës, i cili tha për TRT Haber se: “Ne nuk kishim ndonjë problem serioz përveç panikut të qytetarëve tanë. Deri më tani 12 qytetarë kanë shkuar në spital për shkak të panikut. Raportohet se shtëpia e një qytetari ka plasaritur. Partnerët tanë shkuan në këtë zonë”.

Lëkundjet u ndjenë veçanërisht në Stamboll, kryesisht në anën aziatike, por edhe në krahinat fqinje të Balikesir-it dhe Dardaneleve, pasi thellësia fokale ishte relativisht e vogël, në 9 km.