Ata që janë shumë përbuzës nuk jetojnë gjithmonë mirë, të qetë. Të kënaqësh të tjerët me çdo kusht rrezikon të bëhet një problem shumë serioz për veten. Sigurisht! Të qenit i bindur mund të ketë avantazhe të menjëhershme sepse ul tensionin emocional dhe eliminon ndjenjën e fajit. Megjithatë, në afat të mesëm dhe afatgjatë, është kundërproduktive. Pse?

Së pari, na detyron të lëmë mënjanë nevojat tona të rëndësishme për të kënaqur ato të të tjerëve. Nga atje lind ndjenja e padrejtësisë dhe shfrytëzimit, zemërimi që rritet përkeqëson marrëdhëniet tona me të tjerët. Për më tepër, paaftësia për të thënë jo na rëndon, duke na bërë të ngarkojmë shumë gjëra mbi supet tona, të cilat na vjedhin energjinë.

Pse përpiqemi t’i kënaqim të tjerët deri në atë pikë sa të sakrifikojmë veten?

Ne supozojmë se përpjekja për të kënaqur të tjerët nuk është një gjë e keqe, por krejt e kundërta! Altruizmi, bujaria, janë të gjitha vlera pozitive që i bëjnë njerëzit më të mirë. Megjithatë, edhe përpjekja për të qenë shumë të vetëkënaqur, duke thënë gjithmonë po, mund të bëhet problem.

Pse ka njerëz që përpiqen me çdo kusht t’i kënaqin të tjerët? “Për dashurinë” do të mendojmë, por jo gjithmonë gjithçka lind nga kjo ndjenjë fisnike. Vetëvlerësimi i ulët, për shembull, është një nga arsyet kryesore që çon në qëndrime për të kënaqur të tjerët.

Implikimet në fëmijëri

“Nëse është e vërtetë që prindërit duhet të stimulojnë fëmijët e tyre, është po aq e vërtetë që ata nuk duhet t’i kthejnë në kukulla lajkatare”. Shumë shpesh predispozicioni për të dëshiruar të kënaqë të tjerët lind gjatë moshës së zhvillimit (fëmijëri dhe adoleshencë). Në fakt, gjatë kësaj periudhe fëmija, i shtyrë nga dëshira për të kënaqur me çdo kusht prindërit dhe mësuesit, zhvillon një ndjenjë të thellë bindjeje, ai nuk dëshiron t’i zhgënjejë ata. I vogli do të kërkojë vazhdimisht miratime, për të ushqyer vetëvlerësimin e tij të ulët.

Kur bëhet problem kënaqja e të tjerëve?

Si të kuptoni kur një qëndrim për të kënaqur të tjerët bëhet në të vërtetë një problem? Sjellja tepër nënçmuese duhet të shmanget kur:

  • Për t’i bërë të tjerët të lumtur, ju pranoni gjëra ose situata që nuk ju pëlqejnë vërtet. Të tjerët janë gjithmonë dhe në çdo rast në radhë të parë, duke neglizhuar totalisht veten/ose mirëqenien tuaj.
  • Gjithmonë dhe në çdo rast vënia e të tjerëve në radhë të parë fillon të bëhet e rëndë, e paqëndrueshme.
  • Nuk jeni më në gjendje të thoni jo, madje ndonjëherë gjeni justifikime për të mos mohuar kërkesat e të tjerëve.
  • Nëse për një herë nuk i kënaq ata përreth jush, ju pushton një ndjenjë e thellë faji që ju pengon të ndiheni mirë.

5 gjërat që duhet t’i mbajnë mend ata që përpiqen t’i kënaqin gjithmonë të tjerët

  1. Nuk mund t’i kënaqësh të gjithë
  2. Energjitë tuaja nuk janë të pashtershme
  3. Dëshironi të manipuloheni?
  4. Të mësosh të thuash jo duke refuzuar kërkesat e vazhdueshme nuk do të thotë të jesh egoist
  5. Marrëdhëniet e vërteta do të vazhdojnë të ekzistojnë edhe kur filloni të mendoni më shumë për veten tuaj.