Ligjvënësit e BE-së, të martën i dhanë dritën jeshile përfundimtare një projekt-ligji historik që synon mbrojtjen e natyrës në bllok, duke anashkaluar përpjekjet konservatore për të përmbysur një ligj që ka zemëruar fermerët evropianë.

Rregullat janë një pjesë qendrore e synimeve ambicioze mjedisore të BE-së sipas Marrëveshjes së Gjelbër — një sërë ligjesh që synojnë të ndihmojnë bllokun të përmbushë objektivat e tij klimatike — por fermerët thonë se kërcënojnë jetesën e tyre. Legjislacioni kërkon që 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian të marrin masa për të rivendosur të paktën 20 për qind të tokës dhe deteve të bllokut deri në vitin 2030. Fermerët kanë një listë të gjatë ankesash dhe kanë dalë në rrugë anembanë Evropës, duke bllokuar rrugët, duke përfshirë Brukselin, ku janë vendosur institucionet e BE-së. Protestat vazhduan të martën në Spanjë, ku fermerët në rajonin verilindor të Katalonjës u mblodhën pranë kufirit francez. Ndërkohë, mijëra fermerë polakë demonstruan kundër Marrëveshjes së Gjelbër dhe grindjeve të tjera në Varshavë. Ata ankohen për ato që thonë se janë rregulla mjedisore tepër kufizuese, konkurrencë nga importet e lira nga jashtë Bashkimit Evropian dhe të ardhura të ulëta.

Duke marrë parasysh thirrjen e tyre për më pak burokraci dhe burokraci, Partia Popullore Evropiane (EPP) konservatore tha në fillim të seancës së parlamentit në Strasburg se nuk do ta miratonte ligjin, duke vënë në rrezik të ardhmen e legjislacionit. Këto përpjekje ishin të kota pasi teksti kaloi me mbështetjen e 329 ligjvënësve, ndërsa 275 votuan kundër. Ai do të hyjë në fuqi pas miratimit zyrtar nga shtetet e BE-së.

“Sot është një ditë e rëndësishme për Evropën, pasi ne kalojmë nga mbrojtja dhe ruajtja e natyrës në rivendosjen e saj,” tha Cesar Luena, ligjvënësi që udhëhoqi legjislacionin përmes parlamentit.

“Ligji i ri do të na ndihmojë gjithashtu të përmbushim shumë nga angazhimet tona ndërkombëtare mjedisore. Rregullorja do të rivendosë ekosistemet e degraduara duke respektuar sektorin bujqësor duke u dhënë fleksibilitet vendeve anëtare,” shtoi ai.

Përpara votimit, shefi i EPP Manfred Weber tha se ligji ishte “hartuar keq”.

“Grupi EPP është plotësisht i përkushtuar ndaj ndryshimeve klimatike dhe gjithashtu ndaj qëllimeve të biodiversitetit, të rënë dakord gjithashtu në nivel ndërkombëtar, por ky ligj nuk po jep për këto çështje,” u tha ai gazetarëve në Strasburg.

– ‘Duke luftuar për mbijetesën e planetit’ –

Ligjvënësit liberalë dhe socialistë si dhe aktivistët e gjelbër përshëndetën masën.

“Ligji për Restaurimin e Natyrës ka qenë gjithmonë shumë më tepër se një ligj për të rikthyer natyrën. Është një simbol që Evropa mund dhe do të angazhohet për të luftuar për mbijetesën e planetit tonë,” koalicioni #RestoreNature, i përbërë nga BirdLife Europe. , ClientEarth, EEB dhe WWF EU, thanë në një deklaratë.

Pascal Canfin, eurodeputeti francez që kryeson komisionin e mjedisit të parlamentit, falënderoi ligjvënësit e PPE që votuan për tekstin.

“Nëse ne e kemi fituar betejën për ligjin për restaurimin e natyrës, kjo ndodh sepse një pjesë e së djathtës evropiane ishte në gjendje të rezistonte duke u bashkuar me populizmin antiekologjik të së djathtës ekstreme, kundër sulmeve të shumta false dhe mashtruese ndaj këtij teksti.” tha ai.

Ai tha se ligji ishte i përkushtuar për të përmbysur trendin e regresionit të natyrës në Evropë.

Jo të gjithë ishin të lumtur. Deputeti i krahut të djathtë të ECR-së, Bert-Jan Ruissen, i cili votoi kundër projektligjit, e përshkroi miratimin e tij si “shumë fatkeq”.

“Pasojat do të jenë të mëdha. Ruajtja e natyrës do të bëhet më e rëndësishme se siguria ushqimore, nevojat për strehim apo siguria rrugore,” paralajmëroi ai.