Turqia është anëtari i fundit i Aleancës Atlantike që miratoi pranimin e Finlandës në NATO pas votimit pozitiv të parlamentit hungarez. Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan dha miratimin e tij për hyrjen e Finlandës në NATO në mes të marsit dhe dorëzoi aktin e ratifikimit në parlamentin turk. Vendimi i tij u mirëprit nga Aleanca Atlantike.

Erdogan kishte bllokuar që nga maji 2022 hyrjen e Finlandës dhe Suedisë në Aleancë. Ankaraja akuzon Stokholmin për pasivitet ndaj “terroristëve” kurdë që janë strehuar në Suedi, duke kërkuar deportime për të cilat në çdo rast në vendet demokratike qeveria nuk e ka fjalën e fundit.

Finlanda, e cila vëzhgoi neutralitetin e imponuar nga Moska pas luftës së saj me Bashkimin Sovjetik gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndan vijën kufitare më të gjatë të Evropës në 1,340 kilometra me Rusinë, e ndjekur nga Ukraina.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg përshëndeti njoftimin e Erdoganit dhe tha se më e rëndësishmja është që Finlanda dhe Suedia të bëhen anëtarë të NATO-s sa më shpejt të jetë e mundur dhe të mos anëtarësohen në të njëjtën kohë.

Ankaraja vazhdon të ketë një qëndrim negativ ndaj anëtarësimit të Suedisë dhe Erdogan përsërit se Stokholmi nuk ka ndërmarrë asnjë veprim pozitiv në listën “terroriste”. Presidenti i Turqisë po i referohet më shumë se 120 kërkesave për ekstradim të bëra nga Ankaraja.